Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
3:34 pm

POTICANJE ODRŽIVOG TURIZMA: U Sinju zasađena stabla lipe i javora

Piše A. A.

Turistička zajednica grada Sinja, kao jedna od 116 LTZ, uključila se u Projekt poticanja razvoja održivog turizma pod nazivom ‘Hrvatska prirodno tvoja’ – ‘Croatia naturally yours’, čiji su pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica te Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.

U travnju su organizirali sadnju stabala u suradnji s nadležnim službama Grada Sinja te uz pomoć djelatnika Čistoće Sinj koji su stabla i zasadili te se o njima brinu. Posađeno je za sada četrnaest stabala lipe i javora, i to u Gradskom parku Sinj, kvartu Luka, te uz Veteranski centar. Sadnice su, sukladno projektu, obilježene znakom održivosti hrvatskog turizma ‘Hrvatska prirodno tvoja’ – ‘Croatia naturally yours’, a za potrebe ovog projekta razvijena je i aplikacija za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš naziva MapMyTree u koju je Turistička zajednica unijela podatke o posađenima.

‘Ovim projektom želi se kompenzirati ispuštanje emisija CO2 tijekom automobilskih turističkih posjeta u Hrvatskoj, pa je Ministarstvo turizma i sporta, uz Hrvatsku turističku zajednicu, ove godine započelo akciju sadnje dodatnih stabala u turističkim središtima diljem Lijepe Naše. Naime, na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavku sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta ‘Hrvatska prirodno tvoja’ – ‘Croatia naturally yours.’ Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji će biti raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica, koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska pridonijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma, kojem svi težimo, sukladno novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. koju je donijelo Ministarstvo turizma i sporta prošle godine. 

Jedan od strateških ciljeva svakako je turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu te je vrlo važno Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. S tim ciljem iniciran je ovaj projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se pridonijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista, ali i razvijati ekološka svijest kao važna karika za budućnost hrvatskog turizma. Ovom akcijom oplemenjivanja urbanih površina s ciljem smanjenja emisija CO2, Turistička zajednica grada Sinja nastavlja podržavati sve projekte razvoja održivog turizma’, poručili su njeni predstavnici. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)