Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
11:11 am

SPAŠAVANJE AMERIČKOG SPELEOLOGA U TURSKOJ Danas u kilometar duboku jamu ulaze pripadnici HGSS-a

Piše N.M.

Osamnaest speleospašavatelja HGSS-a otputovalo je u utorak navečer u međunarodnu misiju speleospašavanja u južnoj Turskoj.

Naime, u jamskom sustavu Morca – planinski lanac Taurus, Južna Turska, na 1.000 metara dubine američki speleolog zadobio je krvarenje u probavnom traktu (u tijeku je, prema zadnjim informacijama, liječenje u podzemlju). 

‘Tim hrvatskih spašavatelja jučer je sletio u Konyu, glavni grad središnje Turske u večernjim satima. Prvi tim od 14 spašavatelja odmah je krenuo prema baznom logoru cestovnim putem s osobnom speleološkom i najnužnijom tehničkom speleološkom opremom  u koji je pristigao kasno iza ponoći. 

Ostatak tima ostaje do daljnjeg u Konyi čekati ostatak tehničke speleološke opreme koja je trebala stići jutros teretnim zrakoplovom ali se i dalje nalazi u Istanbulu i čeka se carinska kontrola. U suradnji s hrvatskim diplomatskim predstavništvom ulažu se dodatni napori kako bi važna oprema za spašavanje unesrećenog stigla što prije na teren a najkasnije do petka 8. rujna’, priopćeno je iz HGSS-a.

Nakon kratkog odmora u baznom kampu međunarodni tim spašavatelja iz Turske, Mađarske, Bugarske, Poljske i Hrvatske održao je operativan dogovor. 

‘Danas naš tim od 2 spašavatelja ulazi u jamu sa zadatkom postavljanja uređaja za komunikaciju (Cave-Link) čime bi trebala biti konačno uspostavljena komunikacija od bivka na -1000 m do baznog logora. Nadalje, Bugarski tim spašavatelja će tehnički ponovo opremiti jamu od 700 do 900 m dubine. Isto tako, u tijeku je rješavanje problema dostave pitke kao i komunikacija putem mobilnih i satelitskih uređaja zbog nepostojanja ili vrlo lošeg signala.

Ali, najvažnije u ovom trenutku je – stanje unesrećenog speleologa za sada je stabilno o kojem kontinuirano brine medicinska ekipa u bivku na dubini od 1.000 metara’, poručuju.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)