Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
3:18 pm

ŽUPANIJA ZA STUDENTE Izdvojeno 177. 600 eura za sufinanciranje smještaja onima koji nisu uspjeli odsjesti u domovima

Splitsko-dalmatinska županija s 40 eura mjesečno sufinancirat će smještaj za studente splitskog Sveučilišta, koji unatoč tome što ispunjavaju uvjete, nisu uspjeli osigurati smještaj u studentskom domu. Kada se tim iznosom doda i 60 eura Vlade Republike Hrvatske, koja s tim iznosom sufinancira privatni smještaj, splitski studenti imat će ukupno 100 eura mjesečne pomoći za najam.

Najavljeno je to na današnjem sastanku splitsko-dalmatinskog župana, Blaženka Bobana, rektora splitskog Sveučilišta, Dragana Ljutića, predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu, Jerka Šarića i ravnatelja Studentskog centra Split, Ivana Žižića, u prostorijama Županije.

– Takvih studenata je 280, a akciju provodi Studentski centar u Splitu. Za ovih 60 eura, hvala Vladi. Međutim, mi smo odlučili na inicijativu predsjednika Studentskog zbora, Jerka Šarića, dodati još 40 eura. To će u proračunu za 2024. godinu biti stavka u vrijednosti 117 tisuća i 600 eura. Mi ćemo ta sredstva već u prvi mjesec, za četiri rate, 10., 11., 12. i 1. mjesec, spustiti Studentskom centru, a oni će dalje isplaćivati studentima. Želja nam je da to bude od pomoći mladim ljudima. Suradnja sa splitskim Sveučilištem i Studentskim centrom će i dalje biti na visokoj razini, kada ćemo reći: ‘Da, Split je studentski grad. Da, Splitsko-dalmatinska županija vrvi studentima, mladostima i znanošću, svime što je pozitivno za razvoj društva i naše domovine Hrvatske’  – rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Uskoro se očekuje i otvaranje novoga studentskog doma na Kampusu. Naime, kako je rekao rektor Ljutić, ishođena je građevinska dozvola, očekuje se financiranje i kreće gradnja novih smještajnih kapaciteta za studente, s kojim bi se trebalo dobiti još 700 mjesta.

– Vlada nas potpomaže i platila je izradu projektne dokumentacije. Ja se toplo nadam i da ćemo dobiti maksimalno financiranje, a sve u interesu naših studenata. Župan je rekao da je Split studentski grad, ali nije samo Split već i Makarska i Sinj. Postižemo uspjehe zahvaljujući svima i zato imamo potrebe, načina, ali i želje da našim studentima pružimo maksimum da odluče studirati u našoj županiji – kazao je rektor Dragan Ljutić.

Novom mjerom Vlade i županije izrazito su zadovoljni u splitskom Studentskom zboru.

– Mjerom postižemo to da studenti koji žive u stanovima i dalje imaju održivo stanovanje, znači da njihov studentski budžet ne mora patiti, ali niti onaj njihovih roditelja. Ovo je nešto konkretno što će svakodnevno studentima pomoći. Pozivam sve aktere koji nam mogu pomoći, a prije svega Grad Split da se uključe u ovu inicijativu. Poslali smo zamolbu njima i Županiji, koja je to objeručke prihvatila i zahvalni smo na velikoj pomoći. Jedinstvena je ovo mjera u Hrvatskoj. Naše Sveučilište prednjači u svemu, po menzama, domovima, a ne samo po mišljenjima studentskih predstavnika – rekao je predsjednik Studentskog zbora, Jerko Šarić i dodao kako su imali sastanak u Gradu Splitu, no nakon prijedloga nisu dobili povratnu informaciju.

Ove godine na Natječaj za ostvarivanje prava na subvencionirano stanovanje u studentskim domovima i kod privatnih stanodavaca prijavilo se više od 2 tisuće i 500 studenata.

– To je rekordna brojka. Natječaj je proveden u sedmom mjesecu ove godine. S druge strane u studentske domove se smjestilo samo tisuću i 200 studenata. U ovom trenutku prikupljamo dodatnu dokumentaciju, gdje studenti trebaju potvrditi da su redovno upisali trenutnu akademsku godinu i trebaju donijeti potvrdu o boravištu kako bi ostvarili pravo na subvencionirano privatno stanovanje – objasnio je ravnatelj Studentskog centra Split, Ivan Žižić.

Studenti su splitsko Sveučilište ocijenili ocjenom 4.7, što je podatak dobiven nakon provedene ankete, a objavljen na jučerašnjem Senatu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)