Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
7:33 am

Na što paziti kod kupovine vrtnog namještaja?

Piše P. R.

Proljetna i ljetna sezona idealne su za provođenje vremena u vanjskom prostoru, bio to vrt, balkon ili terasa. Toplije vrijeme i duži dani premještaju naše omiljene aktivnosti iz udobnosti doma na svježi zrak. 

Ima li vaš vanjski prostor sve ono što vam je potrebno i izgleda li on onako kako ste zamislili? Jeste li trenutno u fazi opremanja/renovacije? Ako je to slučaj teško se ne zapitati – na koje sve značajke pri kupnji vrtnog namještaja treba pripaziti?

Izbora je zaista mnogo, što u neku ruku olakšava, ali u drugu otežava vaš odabir. Ponekad se lako pomalo izgubiti u širokoj paleti ponude proizvoda, stoga je dobro imati na umu neke opće smjernice koje će vam pomoći kod kupovine. 

Kakav je moj prostor?

Prije svega je važno uzeti u obzir sam prostor, njegovu veličina i općenite značajke. Izbor vrtnog namještaja prilagodit ćete dimenzijama svoga vrtnog prostora te ćete na taj način odmah u početku eliminirati neke stavke. 

Primjerice, naravno da za balkon od 5 m2 nećete tražiti ogroman namještaj, ali ćete zato na krovnu terasi od 80 m2 udobno smjestiti vrtnu garnituru s 8 sjedećih mjesta. 

Koliki mi je budžet?

Prilikom odabira, svakako ćete uzeti u obzir svoje financijske mogućnosti i pokušati ostati u okviru budžeta. To je jedna od vrlo važnih stavki koja će vam biti od pomoći pri odabiru te zapravo diktirati u kojem će se smjeru vaša kupovina odvijati.

Kako da odaberem materijal namještaja?

Izaberite između ponude drvenog ili metalnog materijala ili pak PVC pletiva. Pritom pazite na održavanje i vanjske uvjete kojima će namještaj biti izložen, a koji su specifični za područje u kojem živite.

Koji stil se uklapa u moju viziju?

Dizajn i odabir stila su veoma važne stavke.  Imajući na umu prethodno navedene stavke (budžet, veličinu prostora, prirodne okolnosti, željene materijale), pustite mašti na volju. Ipak, pripazite da vrtni namještaj bude barem donekle usklađen s ostatkom vašeg uređenja kućanstva kako bi se dobio cjelovit, zaokružen dojam te kako bi se sve zajedno stilski preklapalo.

Odaberite uzorke, boje, stil i oblike koji vam se sviđaju te prema njima složite svoju priču. To mogu biti okrugli stolovi s metalnim stolicama u obliku šarmantnih francuskih caffea ili ležaljke s niskim stolićima i šarenim suncobranima, za trajni osjećaj godišnjeg odmora uz viziju oceana nadohvat ruke. 

Poigrajte se klasičnim bojama (bijela, crna i siva) u kombinaciji s dodacima poput jastuka u jarkim bojama ili otkačenim uzorcima. Ovo je izvrstan način da svakih nekoliko mjeseci osvježite svoj prostor jer kupnjom novih jastučnica nećete imati veliki financijski trošak, a razveselit ćete sebe i svoje ukućane tom sitnom promjenom vizualnog dojma. 

Održavanje je ključ uspjeha!

Kada ste odabrali svoj vrtni namještaj te ga postavili u prostor, svakako se potrudite da on bude što dugotrajniji te da vam služi narednih godina. Drugim riječima – održavajte i brinite se za njega, bilo to premazima u slučaju drvenog namještaja, korištenjem lako perivih navlaka ili prekrivanjem stolova i stolica u jesenjim i zimskim mjesecima. Time ćete namještaju produžiti vijek trajanja, a sebi omogućiti veću isplativost ulaganja.

Uzmite u obzir sve nabrojane čimbenike, dobro razmislite i pravim odabirom pretvorite običan prostor u vrt iz snova.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)