Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
6:32 pm

Predstavljanje četiriju knjiga korčulanske tematike u GKMM-u

Piše A. A.

Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Splitu – organizira predstavljanje četiriju knjiga korčulanske tematike autorice Tee Marinković. Održat će se u petak, 27. listopada 2023., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. 

‘Autorica Tea Marinović ekonomistica je, književnica, publicistica, povjesničarka, kolekcionarka, ali i supruga, majka i baka koja dolazi iz ugledne korčulanske obitelji moreplovaca i brodograditelja. Tako se dugi niz godina bavi publicističkim radom iz široke domene društvenih, gospodarskih, prosvjetnih i kulturnih prilika. U posebnom su fokusu njenog interesa otok i grad Korčula, posebno teme vezane uz jedrenjake i kulturno-umjetničku baštinu’, ističu organizatori. 

Na tragu spomenutog, ovom prigodom bit će predstavljena pažnje vrijedna djela ‘Korčulanski jedrenjaci’, ‘Meštrovica’, ‘Korčulanske kartuline’ i ‘Korčulanski svjetlopis’. 

”Korčulanski jedrenjaci’ kapitalno je djelo o jednom segmentu grada i otoka Korčule koje obrađuje povijesne drvene brodove koji su gradnjom, vlasništvom ili suvlasništvom vezani uz grad Korčulu. Bogata pomorska povijest Korčule ogleda se u ovoj knjizi.

‘Meštrovica je knjiga koja obrađuje život i rad korčulanske učiteljice Marice Marinović, prateći njezin život upoznajemo se s vremenom i prilikama u kojima je ona živjela. Na iznimno zanimljiv način opisani su i dokumentirani važni događaji iz njenog školovanja u Dubrovniku, prosvjetne prilike u Dalmaciji kao i njen radni i životni vijek proveden u gradu Korčuli.

‘Korčulanske kartuline’ djelo je dokumentarno-povijesnog karaktera, koje predstavlja snimke i opise starih razglednica. Upravo te razglednice svjedočanstva su gradskog razvoja, promjena i obnove grada Korčule. Često su odredišta razglednica Dubrovnik i Split ali i Beč, Ljubljana i Prag.

‘Korčulanski svjetlopis’ svjedoči o fotografiji u Korčuli, ali i poveznicama iz Dalmacije, Hrvatske i inozemstva, naročito SAD-a’, navode organizatori. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)