Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
2:21 pm

UNIVERZALNA ŠKOLA SPORTA: Makarski osnovnoškolci postigli značajan napredak u motoričkim sposobnostima

Piše P. I.

Kako bi ukazali na benefite svakodnevnog vježbanja te reagirali na zabrinjavajuće slabu fizičku aktivnost djece, Grad Makarska i društvo za poboljšanje kvalitete življenja Mucrum, u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, organizirali su program ‘Univerzalne škole sporta’.

Svakodnevni treninzi trajali su 45 do 60 minuta od listopada 2022. do lipnja 2023. godine te uključivali različite sportove. Provodili su se u školskim dvoranama OŠ Stjepana Ivičevića, OŠ Petra Perice i na gradskom plivalištu sportskog centra Makarska, a u programu su sudjelovala četiri razredna odjeljenja.

Ukupno su odrađena 142 treninga, odnosno u prosjeku 17,7 treninga mjesečno, a djeca su odradila 88% programa.

Po završetku programa, profesori s Kineziološkog fakulteta u Splitu proveli su završno testiranje motoričkih sposobnosti uključenih učenika. Cilj testiranja je bio utvrditi razlike u motoričkim i morfološkim varijablama nakon što su učenici svakodnevno vježbali.

Mjerenje postotka masnog tkiva pokazalo je smanjenje istog za 0,97%. U testu skok udalj s mjesta, pokazatelju eksplozivne snage, djeca su popravila rezultate u prosjeku za 10,3 cm. U testu agilnosti rezultati su također bolji u odnosu na inicijalno testiranje, a rezultat je popravljen u prosjeku za 1,54 sekunde. Ukratko, sportska škola pozitivno je utjecala na sve izmjere parametre tjelesnog razvoja učenika.

– Zdravlje najmlađih nema cijenu i ovim smo projektom željeli dokazati važnost strukturirane tjelesne aktivnosti. Veća tjelesna masa i ostale posljedice nekretanja pandemija su današnjice. Rezultati ukazuju na potrebu da se ovakav ili sličan program implementira u cjelokupnom obrazovnom sustavu, posebno u okviru cjelodnevnog boravka – poručio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, naglasivši kako je grad, u projekt kojem ste pridružilo stotinjak učenika, uložio nešto manje od 9000 €.

– Ako će ova naša inicijativa biti pokretač promjene samo kod djece koja su prošla program, naša misija je ispunjena. Bravo za sve koji su sudjelovali! – zaključio je gradonačelnik Makarske obećavši kako će proračunom za 2024. povećati sredstva za Univerzalnu školu sporta zbog sve većeg interesa učenika.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)