Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
2:45 pm

100 GODINA PICIGINA Najavljena velika dvodnevna fešta u Splitu

Program obilježavanja stote obljetnice igranja picigina na Bačvicama, izvorne splitske igre koja je zaštićena kao trajno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, održat će se od 15. do 16. rujna, najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije u hotelu Park. 

Ekološko društvo Picigin Bačvice u suradnji s Gradom Splitom i Turističkom zajednicom Split, organizira obilježavanje ove iznimne obljetnice, postavljanjem spomen ploče i prigodnim programom. Proslava će započeti  u petak u 18.30 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića gdje će se uz prigodni program govoriti o ovoj stoljetnoj tradiciji.

– Picigin je omiljena splitska igra, nastala na pješčanom plićaku Bačvica, kako kažu 1923. godine. Tko je ovu igru izmislio, ni danas se točno ne zna, a godinu osnutka temeljimo na razgovorima Anatolija Kudrjavceva Tolje i Ante Fife Franetovića. To je bio začetak picigina koji se kasnije razvija. Picigin je igra čiji naziv zacijelo potječe od glazbenog izraza pizzicato, što znači trzanje žice prstom. U svakom slučaju, radi se o nečemu lepršavo zafrkantskom, i dakle neozbiljnom, bez pravila i bez izravnog cilja – govori nam Toni Stipišić, predsjednik društva.

Nadalje, navodi kako je prva prekretnica picigina bila nakon Drugog svjetskog rata, kada su se počele formirati prve klape i kada se došlo do zaključka da je broj pet idealan za igru. 

– Igra odlazi u sve pliće more i postaje sve atraktivnija. Pravi zamah picigin dobiva 50-ih godina zahvaljujući novim tehnologijama, bilo je lakše nabaviti teniske loptice iz inozemstva. One su se brusile do idealne veličine i tad počinje razvoj picigina kakvog danas poznajemo – priča nam Toni, ističući kako je današnja igra sinteza svih tih razvojnih faza. 

– Od početnog slobodnog stila, do koncepata igre koji se bez pisanih pravila stječe dugogodišnjom igrom, odlika pravih klapa je da se zna gdje točno balun ide, a bez da se to posebno naglasi. Potrebna je kemija među igračima – priča nam piciginaš koji je od svoje mladosti na splitskom kupalištu, kad god vremenske prilike dopuštaju.

Iako je dakle u svojoj suštini picigin ‘igra bez pravila’ u travnju 2005. za potrebe sudionika u natjecateljskoj igri picigina Prvenstvo svita u piciginu izdana su pravila, koja su priredili članovi ED Picigin Bačvice. Po uputama i u suradnji s Tonijem Veršićem, Draženom Pavićem i Franom Parentom pravila su izradili Gordan Stojanac i Branko Bosanac.

– To je bio jedan iskorak naše udruge koja je osnovana prije 24 godine s ciljem zaštite prirode i tradicije na Bačvicama. Jedan od planova bilo je organizirati prvenstvo u čemu smo uspjeli. Kao što Amerikanci NBA smatraju svjetskim prvenstvom, tako smo i mi naše prozvali svjetskim. To je bila dobra i originalna ideja. Sljedeća velika stvar je što smo 2007. godine objavili monografiju ‘Bačvice raj na zemlji’, a tu je bilo još puno rada i akcija. Posebno smo ponosni i što je picigin postao zaštićeno kulturno dobro – zaključuje naš sugovornik i dodaje: ‘Picigin je jedna od rijetkih živih tradicija koju ne treba oživljavati, šteta bi bila da nestane. Sumnjam da će se to dogoditi, ali zato smo tu da budemo na pomoć’. 

Program za subotu

U subotu će se održati središnja proslava, svojevrsna svetkovina picigina, gdje će članovi Ekološkog društva Picigin Bačvice i njihovi gosti s Firula sudjelovati u igranju ove tradicionalne igre. Održat će se i ekološka akcija čišćenja podmorja koju će provesti ronioci iz ronilačkog kluba Rostrum, a potom će se igrati razne utakmice.

– Igrat će se revijalna utakmica na male branke između veterana Hajduka, splitskih olimpijaca, glazbenika, pjevača i samih piciginaša. Također, očekuje nas i uzbudljiva vaterpolo utakmica na Bačvicama, kao i nastup HGD Biranj iz Kaštel Lukšića, razigrani nastup Splitskih mažoretkinja, akrobatski ples, tradicionalni folklor i Splitski ples u izvedbi folklornog ansambla Jedinstvo koji će vam približiti bogatstvo splitske kulturne baštine. Nastupit će i žensko pjevačko društvo Marjanke, koje će svojim glasovima oduševiti prisutne – navodi Stipišić dodajući da cijeli program završava otkrivanje spomen-ploče od strane najmlađih piciginaša, uz pjesmu klape Žrnovnica. 

Za raznoliku gastro ponudu potrudit će se splitski ugostitelji, kako biste mogli uživati u autentičnoj dalmatinskoj kuhinji. Pridružite se ovoj posebnoj proslavi i obilježite sto godina Picigina na Bačvicama, jedinstvenoj igri koja čuva duh splitske tradicije, poruka je organizatora.

– Pravilo je uvijek ostalo ono koje je rekao Ćićo Senjanović, a to je ‘možeš učiniti sve, samo nemoj da balun padne u more’. Ne možeš sam, a ne smije vas biti ni više od pet – kratko nam je pravila objasnio legendarni piciginaš i doživotni predsjednik društva Ante Truta.

Ponosan je što će imati nasljednika, naime, njegov 14-godišnji unuk je zavolio picigin.

– Dobar je igrač, ima mota i zato mislim da će biti bolji od mene. Tko jednom proba picigin taj će cijeli život biti ovisan o njemu – zaključio je od milja zvan Antiša, koji je osvojio tri Svjetska prvenstva u piciginu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)