Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
7:00 pm

Afera u Turističkoj zajednici Visa ili posljedica zakonske nedorečenosti?

Piše N.M.

Donedavni direktor Turističke zajednice Visa Nikola Baržić prozvao je svojeg prethodnika za krađu najmanje 80.000 eura. Sve je prije šest mjeseci prijavio USKOK-u i Ministarstvu turizma. Reakcije nije bilo, kaže, pa je odlučio progovoriti javno, javlja HRT.

Neću više mučat, poručuje Nikola Baržić, donedavni direktor Turističke zajednice Visa, koji je u lipnju dao ostavku. Izašao je u javnost otvorenim pismom u kojem, među ostalim, proziva USKOK i Ministarstvo turizma.

– Ministarstvo turizma nije ništa reagiralo, nego me poslalo da ja prijavim to Ministarstvu financija, Uredu za reviziju, DORH-u i USKOK-u. Ja sam to sve prijavio. Službeno sam u USKOK-ov ured došao krajem trećeg mjeseca i podnio službenu prijavu, gdje mi je službenica rekla da će se to možda tek za dvije godine istraživati – ispričao je Baržić.

– Prvo sam prijavio sve svom ministarstvu. Oni nisu reagirali, već su me uputili Ministarstvu financija i reviziji. Sve sam prijavio USKOK-u, a službenica je rekla da će predmet doći na red za dvije godine – navodi Baržić.

– Ministarstvo je primilo određene prijave, odnosno imali smo nekakvu komunikaciju s turističkom zajednicom i na temelju toga je otvoren i postupak izvanrednog nadzora. U ovom trenutku nadzor traje i do okončanja mi ne možemo pružiti više informacija – izjavila je Monika Udovičić iz Ministarstva turizma.

– Ne mogu se potužiti na našu suradnju koja je bila izvanredna. Ostalo je predmet nekih drugih institucija o čemu one moraju dati svoje. Nije na meni da sudim – smatra Ivo Radica, gradonačelnik Visa i privremeni voditelj TZ-a Visa.

Nikola Baržić tvrdi da je njegov prethodnik Ivo Fiamengo od lipnja do listopada 2022., iako više nije bio na dužnosti, odobrio brojna plaćanja iz blagajne Turističke zajednice Visa.

– To je samo u 2022. Imamo period koji je i samo Ministarstvo potvrdilo u dokumentu koji sam vam poslao, da od 14. lipnja do 19. listopada gospodin Fiamengo nije bio ovlaštena osoba za potpisivanje platnih naloga. To vam je cijelo Viško ljeto, otprilike je iznos oko 80.000 eura novca koji je potpisan ilegalno – istaknuo je Baržić.

Bivši direktor TZ-a Visa Ivo Fiamengo sve optužbe opovrgava.

– Ustvari, radi se o navodnom problemu, što ja zapravo nisam razriješen u šestom mjesecu, kada je Turističko vijeće izabralo drugog direktora prošle godine. Naravno kao nerazriješen, a ovdje imam dokument da sam zapravo razriješen u 11. mjesecu, i da sam do tada obavljao dužnost direktora, što ću vam znači dati, bio sam ovlaštena osoba za zastupanje i ‘nestalo’ je isplaćeno sudionicima Viškog ljeta, njihovom smještaju i sve ono zapravo što Viško ljeto donosi – objasnio je Fiamengo.

Rezultati nadzora uskoro bi trebali pokazati je li riječ uistinu o aferi ili posljedici zakonske nedorečenosti, objavio je HRT.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)