Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
1:08 pm

SVE JE KRENULO IZ KAŠTELA Zlatni odbojkaš Petar Đirlić ostvario nevjerojatan uspjeh na Mediteranskim igrama u Oranu

Piše P. I.

Petar Đirlić, zlatni hrvatski odbojkaš iz Orana na XIX. Mediteranskim igrama gostovao je u posljednjem splitskom podcastu ‘PodKaST’ kod urednika i voditelja Borisa Britvića.

U zanimljivom razgovoru otkrio je puno toga, sažeo je svoje dojmove s Mediteranskih igara, a govorio je i svojim sportskim početcima. Također, detaljno je opisao svoje iskustvo iz Orana, a što za hrvatski sport znači ovaj nevjerojatan uspjeh Hrvatske odbojkaške reprezentacije, otkrio je tijekom opuštenog razgovora podcastu.

Na samom početku je rekao da se vrlo brzo priviknuo na arapsku hranu te da nije imao nikakvih problema. Ipak, priznaje da mu je dosadilo jesti janjetinu svaki dan.

– Nećete vjerovati, i to vam dosadni nakon nekog vremena. Kad njih se svaki dan jede janjetina – našalio se simpatični mladi sportaš Petar Đirlić.

No, ubrzo nakon toga krenuo je na stvar. Otkrio je kako su se pripremali utakmicu po utakmicu, te kako su se na kraju okrunili najsjajnijim odličjem.

– Nismo imali puno vremena za pripremati se za utakmice. Igrali smo puno utakmica u vrlo kratkom periodu. Na dan utakmice se uvijek zna procedura, statističar u staffu nam prezentira protivnika i s tim znanjem i spoznajemo izlazimo na sportsko borilište. Uglavnom, pripreme su nam bile dosta kratke, inače je to dosta duže i opsežnije. Kada dođete na teren, tada je sve gotovo i sve je u vašim rukama. Sve u svemu, možemo biti jako sretni i ponosni. Ne samo mi, nego i svi naši sportaši koji su sudjelovali na ovim Mediteranskim igrama – iskreno će mladi odbojkaš.

Voditelja su zanimali određeni ritualni, ili ‘praznovjerja’ igrača. Đirlić kaže da se nikad nije opterećivao takvih stvarima, ali priznaje da u podsvijesti svi igrači imaju nešto što im u konačnici donosi sreću.

– Nemamo neka praznovjerja. Nikad to nisam volio niti podržavao. Iako, kad naši igrači gledaju analize utakmice, priznajem da i mi imamo tu neka ‘praznovjerja’. Zna se gdje tko sjedi tijekom utakmice, nitko ne smije sjesti na mjesto drugoga, odmah nešto nije kako treba – govori.

Kakav je tvoj odnos prema strancima u reprezentaciji, bi li podržao to pravilo u odbojci?

– To nije tradicija u odbojci. Generalno sam protiv toga, ne bih podržao to pravilo – odgovorio je na jedno od pitanja voditelja.

Treba se od nekud početi i sportski usavršavati. Ti si počeo prvo igrati u Kaštelima. Kako to da baš Kaštela imaju sjajnu odbojku?

– Kaštela imaju dugogodišnju tradiciju, i možemo reći da je to grad odbojke. Prvo sam igrao nogomet, ali očito sam za taj sport previsok. Nakon toga sam otišao na rukomet i igrao sam ga četiri godine, da bi pred kraj osnovne škole upisao odbojku. Lagano sam krenuo i sve je išlo u nekom dobro smjeru. Bio sam visok, i već tada su svi uvidjeli moj potencijal. Četiri godine sam igrao u Kaštelima, nakon toga sam otišao u Sloveniju u Ljubljanu. Taj klub je zasigurno najbolji na području bivše Jugoslavije. Mnogi vrhunski igrači dolaze, profesionalizam je na prvom mjestu. Nakon toga sam igrao i u drugim klubovima po Europi, a trenutno sam član jednog talijanskog kluba – pričao je Petar Đirlić.

Vrijedi naglasiti da je otkrio i neke anegdote koje je doživio tijekom igračke karijere, a istaknuo je i da voli kuhati, a posebno su mu dragi talijanski specijaliteti. Kaže da mu Split i Kaštela ne nedostaju previše jer uvijek koristi svaku priliku da dođe kući te da se druži s ekipom i prijateljima.

Koji su ti planovi za budućnost?

– Možda ću biti trener, ali sada je to teško prognozirati. Tko zna što će se dogoditi za 10-ak ili 15 godina. Problem naše odbojke je što nemamo veliku širinu. Trebala bi nas pogoditi neka mlada bolja generacija da bi došli do prave razine svjetske lige. Tada bi bili još bolji i kvalitetniji – veli te u istom dahu nastavlja: ‘Cilj mi je ostati u Italiji koliko god mogu. To je idealna liga za igrače koji su na mom nivou. U odbojci vam je svake godine borba, obično se ugovori potpisuju na godinu dana i tada se morate dokazati kako bi iduću sezonu još uvijek bili igrači tog kluba. Često su teški rasporedi, zahtjevno je i sve to morate izdržati kako bi opstali’, jasno će mladi odbojkaš.

Spomenuo i neke ozlijede na koje su skloni odbojkaši i koje im stvaraju goleme probleme tijekom karijere, a odgovorio je i na brojna zanimljiva pitanja gledatelja.

Što je sve otkrio voditelju Borisu Britviću i na koja je sve pitanja odgovorio, pogledajte u novom splitskom podcastu ‘PodKaST’.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)