Mahunarke sve više dobivaju zasluženu pažnju jer, osim što su nutritivno bogate, od njih se pravi sve više različitih proizvoda koji su karakteristični za žitarice. Primjerice, tako postoji tjestenina od leće, slanutka ili graška koja je bogatija proteinima u odnosu na tjesteninu od pšenice ili kukuruza, piše Kreni zdravo.
Osim toga, od mahunarki se rade i visokoproteinska brašna kao što je slanutkovo brašno ili sojino. Ne sadrže gluten, iako treba obratiti pažnju na deklaraciju ima li ga u tragovima, pa ih je poželjno miješati s drugim brašnima.
Međutim, neke proizvode možete napraviti u potpunosti sami. Jedan takav recept od mahunarki su tortilje od leće koje su postale viralni hit. Pritom se najčešće koristi crvena leća.
Tortilje od crvene leće
Da biste napravili jedne od najjednostavnijih tortilja od samo jednog glavnog sastojka, trebaju vam blender i crvena leća.
Sastojci:
200 g crvene leće
500 ml vode
prstohvat soli.
Priprema
Potopite leću u vodu na nekoliko sati ili preko noći.
U blender potom stavite sve sastojke i izblendajte do poluguste teksture.
Pecite tortilju s obje strane na malo kokosovog ulja.
Po želji, u ovaj osnovni recept možete umiješati i određene vrste brašna, a količinom vode prilagođavajte teksturu.
Primjerice, ako bi se tortilje raspadale, dodatak malo tapioka škroba riješit će problem.
Tortilju, da biste dobili uravnotežen obrok, punite nekim od ovih sastojaka kako biste dobili adekvatnu količinu proteina:
– kockice piletine ili puretine
– tuna iz salamure
– konzerva skuše
– tofu
– kockice seitana
– tempeh
– kuhana jaja
– svježi sir, zrnati sir ili mozzarella.
Svakako dodajte i razno povrće poput zelenog lisnatog povrća, paprike, krastavaca i sl. Kao izvor masti dodajte:
– jušnu žlicu sjemenki (lanene sjemenke, bučine sjemenke, suncokretove sjemenke)
– čajnu žličicu bučinog ili maslinovog ulja
– sjeckane orahe.
Kako biste izbjegli masne i nutritivno siromašne umake, napravite svoj na bazi jogurta, a tortilju možete premazati i jušnom žlicom humusa ili veganske majoneze.
Recept za umak od avokada
Za ljubitelje avokada evo i jednog umaka na bazi avokada koje će vašu tortilju od leće učiniti još sočnijom.
Sastojci:
1 zreli avokado
sok 1 limete ili limuna
1 čajna žličica maslinovog ulja
1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
sol
papar.
Priprema
Sve sastojke dodajte u blender i izblendajte.
Premažite svoju tortilju avokado umakom te dalje punite po želji.
Komentari (2)
Hi everyone!