Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport
9:25 pm

Splitski rukometni savez: Zašto se velika dvorana Gripe uopće iznajmljuje na takav način, kada splitski klubovi i sportaši nemaju gdje trenirati ni igrati?

Piše N.M.

Splitski rukometni savez je dao podršku zaključcima sa sastanka Zajednice ekipnih športova Grada Splita održanog krajem prošlog mjeseca.

‘Dana 29. kolovoza 2023. održan je sastanak Zajednice ekipnih športova Grada Splita na kojem su doneseni zaključci navedeni u dopisu ZEŠ-a od 04. rujna 2023.

Splitski rukometni savez, kao savez koji promiče i štiti interese rukometnog sporta u gradu Splitu, u potpunosti podržava zaključke s navedenog sastanka, te se pridružuje navodima kako je od strane Grada Splita iskazan katastrofalan odnos prema klubovima dvoranskog sporta.

U gradu Splitu prezistira problem nedostatka dvoranskih kapaciteta za kvalitetan trenažni proces, ali i za odigravanje natjecateljskih utakmica. Tijekom prethodnih sezona rukometni klubovi više su se puta susreli s problemom da ih se istjeruje iz dvorana u kojima treniraju, jer su raznorazni događaji, koncerti, sajmovi i slično važniji od sporta i treninga, razvoja sportaša od kojih su većina djeca.

Splitski rukometni savez se u svojem djelovanju, više puta obraćao nadležnim institucijama, prvenstveno Gradu Splitu iskazujući probleme s korištenjem sportskih dvorana u vlasništvu Grada Splita, te školskih sportskih dvorana. Tako je na adresu Grada Splita, kao i Splitskog saveza športova i Javne ustanove Športski objekti tijekom 2019., 2021. i 2022. godine upućeno više dopisa u kojima se navodila problematika korištenja sportskih dvorana, te su predlagana konkretna rješenja, kao i traženi sastanci s odgovornima radi rješavanja problematike.

Na naše dopise nismo dobili ni jedan odgovor, kao ni jedan poziv na sastanak. Kao što je to ZEŠ točno detektirao, jedan od osnovnih problema u nedostatku adekvatnih termina je uzurpiranje velike dvorane Gripe na način da se bez javnog natječaja prostor 6 dana u tjednu iznajmio Udruzi malog nogometa za održavanje rekreacijskih natjecanja. Nije jasno kako se Ugovor mogao sklopiti bez javnog natječaja, obzirom da se radi o javnim prostorima, te bi dostupnost istih trebala biti na korist svima.

Posebno je upitno zašto se velika dvorana Gripe uopće iznajmljuje na takav način, kada splitski klubovi i sportaši nemaju gdje trenirati ni igrati.

Kao savez koji štiti interese rukometnog sporta, posebno nas zabrinjava najavljena izgradnja školskih sportskih dvorana od kojih niti jedna ne zadovoljava potrebe rukometnog (a time ni malonogometnog) sporta. Stoga se pridružujemo prijedlogu za revizijom projekata izgradnje školskih sportskih dvorana na način da se predvidi izgradnja u gabaritima potrebnim za rukometni sport.

Konačno, uza sve probleme s kojima se splitski dvoranski kolektivni sport susreće, još jedan čavao u lijes klubova je odluka da se klubovima naplaćuje korištenje školskih sportskih dvorana za potrebe trenažnog procesa.

Predlaže se uvesti praksu kao u nekim drugim gradovima, primjerice Rijeci, gdje su školske sportske dvorane besplatne za klupske treninge, a svakako treba imati u vidu da u tim terminima treniraju uglavnom djeca.

S nadom da će ovaj dopis doprijeti do odgovornih,

Sportski pozdrav’.

Predsjednik Igor Kalebić, dipl.iur.

Glavni tajnik Mladen Bašić mag. ing. mech. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)