Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
5:12 pm

IN MEMORIAM Prošlo je 48 godina od najveće nesreće u povijesti hrvatskog alpinizma

Piše M.K.

Prošlo je 48 godina od nesreće u kojoj su poginula četiri mlada alpinista. Povodom obljetnice smrti Hrvatska Gorska služba spašavanja na svojim stranicama objavila je tekst koji prenosimo u cijelosti.

‘Ante, Urso, Viktor, Nenad – In memoriam 48 Godina

Priča o najvećoj nesreći u povijesti hrvatskog alpinizma. Priča o potrazi za kolegama i prijateljima. Priča o neodustajanju. Priča koja je svoj kraj čekala 38 godina.

Na alpinističkom pohodu na Kavkaz u ljeto 1974. godine sudjelovalo je 15 alpinista iz tadašnje države, od toga 6 iz Hrvatske. Četvorica od njih (Ante Bedalov, Urso Vrdoljak, Viktor Tabaković i Nenad b) u najvećoj nesreći hrvatskog planinarstva poginuli su od ledene lavine na današnji dan 24. srpnja 1974. prilikom uspona smjerom Križ Ushbe u sjeverozapadnoj stijeni Ushbe (4710 m). 

Sva četvorica bili su naši prijatelji i istaknuti članovi Gorske službe spašavanja kojih ćemo se uvijek sjećati. Ante i Nenad bili su iz GSS Stanice Split, a Viktor i Urso iz GSS Stanice Zagreb. U akciji potrage za unesrećenima u tom području Kavkaza od strane ruskih spašavatelja, pronađena su samo tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka te prevezena u Split i Zagreb gdje su sahranjena. 

Posmrtne ostatke Viktora Tabakovića 38 godina poslije (2012.) u donjem dijelu ledenjaka Ushbe pronašla je ekipa od četiri gorska spašavatelja iz Zagreba i Splita te lokalnom gorskom vodiču naznačilo mjesto na ledenjaku gdje će se topljenjem leda najvjerojatnije pojaviti i oni od Nenada Čulića. To se dogodilo sljedeće godine, tako da su posmrtni ostaci oba naša gorska spašavatelja prevezeni su u Hrvatsku te pokopani na Mirogoju i Lovrincu.’

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)