Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vijesti
12:29 pm

FOTO Duhovna priprava za Svečanost preuzimanja službe i ustoličenje novoga splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Zdenka Križića

Piše P. I.

Preuzimanje službe i ustoličenje novoga nadbiskupa važan je događaj za našu Splitsko-makarsku Nadbiskupiju za koji se pripravljamo molitvom i drugim duhovnim sadržajima. U vidu priprave za dan ustoličenja novoga nadbiskupa, mons. Zdenka Križića, u četvrtak, 26. listopada diljem Splitsko-makarske nadbiskupije bio je dan molitve (osobne i zajedničke) za Crkvu i njezine službenike koji su svetim ređenjem i poslanjem postali navjestitelji Radosne vijesti, djelitelji svetih Tajna i odgojitelji naroda Božjega.

U tom vidu jučer je u splitskoj katedrali sv. Dujma slavljena misa s Večernjom liturgijom božanskog časoslova koju je prvi put za vjerni puk predvodio novoimenovani splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić u koncelebraciji s Apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije Želimirom Puljićem, nadbiskupom u miru Marinom Barišićem, generalnim vikarom Franjom-Frankopanom Velićem, kanonicima prvostolnog kaptola i još desetoricom svećenika. Na misi je sudjelovao veliki broj redovnica, redovnika, bogoslova, novakinja, novaka, postulantica iz raznih redovničkih redova s područja Splitsko-makarske nadbiskupija. Misu s Večernjom pjevanjem je animirao zbor redovnica i bogoslova pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac-Mačina.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Križić kazao je da Isus svojim učenicima nije povjerio samo jedan zadatak već je povjerio sebe. Isus se polaže u ruke svećenika i redovnika da po njima bude prisutan u ovome svijetu. 

‘Od učenika i navjestitelja zavisi koliko će Isus biti prepoznatljiv i privlačan u ovome svijetu. Velika je odgovornost koja leži na nama, a to je odgovornost da budemo autentični svjedoci. Poznata je Pavlova kritika iz Poslanice Rimljanima, kada kritizira razne učitelje vjere toga vremena. On ih je prekoravao da uče druge, a sami ne uče, da propovijedaju jedno, a čine drugo, da bi na kraju zaključio da se takvim ponašanjem Božje ime profanira među vjernicima’, zaključio je. 

Tako nadbiskup je uveo vjernike u liturgijsko slavlje moleći da se to ne dogodi ni s jednim navjestiteljem Evanđelja našega vremena i Nadbiskupije.

Mons. Želimir Puljić održao je tom prigodom u splitskoj katedrali propovijed kao svojevrsno posljednje obraćanje vjernicima u ulozi apostolskog administratora. U homiliji je govorio o otajstvu sakramenta svetoga reda s posebnim naglaskom na puninu svetoga reda, odnosno biskupstvo. ‘Nadbiskupe i subrate Zdenko isplovi hrabro na pučinu pa odvažno i spremno vrši volju Božju. Neka služenje bude tvoje velikodušno uzdarje Bogu, Crkvi i povjerenom puku ove časne Nadbiskupije’, poručio je između ostaloga mons. Puljić.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup Križić istaknuo je kako je imao izrazitu želju da njegova prva misa bude upravo u katedrali sv. Dujma. 

‘Sv. Dujam, ali i drugi solinski mučenici, svojom krvlju i mučeništvom ukorijenili su vjeru u ovu grudu naše zemlje. Stoga, moramo ljubomorno čuvati dar vjere koji smo primili’, istaknuo je. 

Na kraju je zazvao blagoslov na sve vjernike i na cijelu Nadbiskupiju moleći Boga da nam čuva vjeru, umnaža ljubav i učvršćuje nadu. Nakon misnog slavlja mons. Križić kleknuo je na klecalo ispred groba svetoga Dujma te se zadržao u dugoj molitvi.

Sve je spremno za sutrašnje svečano euharistijsko slavlje u prigodi preuzimanja službe 99. pastira Splitske crkve. U misnom slavlju sudjelovat će brojni biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predvođeni apostolskim nuncijem u RH mons. Giorgom Lingua, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Draženom Kutlešom, brojni svećenici, provincijali i provincijalke, redovnici i redovnice, vjernici laici Splitsko-makarske nadbiskupije. Svečanosti će prisustvovati brojni uzvanici iz svijeta politike, društva, kulture.

Misa počinje u 11 sati u novoj crkvi Gospe od Otoka u Solinu. Liturgijsko pjevanje predvode splitski zborovi: Mješoviti zbor Gospe od Zdravlja, Mješoviti zbor Gospe Fatimske, Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma i solinski Mješoviti zbor Gospe od Otoka. Na orguljama svira: s. Mirta Škopljanac Mačina, a zborovima ravna maestro don Šime Marović.

Za tu prigodu objavljen je liturgijski vodič. Apostolski upravitelj mons. Želimir Puljić predat će nadbiskupu Zdenku Križiću pastirski štap. Riječ je o štapu iz 18. stoljeća koji se nalazi u Riznici splitske katedrale. Pastoral na zakrivljenom gornjem dijelu ima dopojasni lik zaštitnika sv. Dujma koji blagoslivlja. Izrađen je u Napulju u vrijeme nadbiskupa Antuna Kačića.

Preuzimanje službe prenosit će Laudato TV, Hrvatski katolički radio, Radio Marija, Radio Mir Međugorje i YouTube kanal Splitsko-makarske nadbiskupije.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)