Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:25 pm

UDRUGA UGOSTITELJA: Svi koji dižu cijene će jednako tako imati i pad potražnje

Piše M.K.

Energetska kriza, mjere štednje, cijene koje divljaju – to je europska stvarnost.

No, Hrvatska je već proteklog mjeseca s 12,1 postotnom inflacijom probila rekord, a zbog pojačane potrošnje koju generira turizam najavljuje se još veća stopa rasta inflacije, piše RTL.

Vlada je još u srpnju najavila da na jesen stižu nove mjere zbog rekordne inflacije.

Pod kojim uvjetima bi ipak bilo lakše živjeti i poslovati, RTL je razgovarao s Marinom Medakom iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Na pitanje kako se osjeti inflacija u njegovom poslovanju, Medak da su u zadnjih nekoliko dana poskupjele sve ulazne sirovine za 30 posto. 

‘Biti će teško poslovati ovu zimu’, dodao je.

‘Jedini način da se troškovi smanje je da se posluje s jeftinijim sirovinama i da se uloži više rada u to jelo koje na primjer radimo i da je to jelo isti finalni proizvod na koji je kupac navikao plaćati’, kaže Medak.

Imamo rekordnu turističku sezonu, generalno vrti se nikad više novaca, može li ona i kako nadoknaditi vama kao poslodavcu rast cijena. Medak u to ne vjeruje jer se gubitci, kako kaže, vuku već dvije godine. 

‘Svi dižu cijene i dok jako puno njih diže cijene samih proizvoda samim time nas dovodi na loš glas’, rekao je Medak i dodaje da smo već davno prestigli neke zemlje po rastu cijena.

Mnogi iskorištavaju novonastalu situaciju, ali i činjenicu da je u jeku turistička sezona pa se kave piju po enormnim cijenama, s tim se slaže i Medak. 

‘Sigurno jako puno ljudi diže cijene , ali i pada im i broj izdanih računa naspram 2019. godine. Svi koji dižu cijene će jednako tako imati i pad potražnje’, tvrdi Medak.

Dok ima turista je dobro, a što kada se vratimo u realnost. Jesen i zima stižu nikad veći računi za struju i plin.

‘Ovu jesen će biti užasno teško. Jedina strategija, ovako laički rečeno, je da se ljudi šuljaju i da se minimiziraju i optimiziraju se svi troškovi. Znamo da nam je turizam neuništiv i činjenica je da turistima možemo naplaćivati skuplje za tu kvalitetu koju dajemo tako da s te strane kada prođe sezona biti će izrazito teško’, objašnjava.

S obzirom na sve najave, koliko ugostitelja neće dočekati 2023., Medak ističe da je objektima koji se bave cateringom bilo izrazito teško te ih je više od 600 zatvoreno.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)