Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
10:03 pm

Hrvatska odbojkaška reprezentacija osigurala Europsko prvenstvo!

Piše N.M.

Najvažnija utakmica ovog ljeta za hrvatsku mušku odbojkašku reprezentaciju. Pobjedom nad Ciprom rezultatom 3:0 (14, 21, 17) u posljednjem susretu skupine E, osigurali su drugo mjesto i dovoljan broj pobjeda i bodova za plasman na Europsko prvenstvo koje se igra sljedeće godine. 

– Čestitam momcima, uspjeli smo i kvalificirali se na Europsko prvenstvo! Znajući koliko nam je bitna ova utakmica, u nju smo od prvog trenutka ušli jako i ozbiljno te naposljetku slavili pobjedom 3:0. Čestitam svima! – istaknuo je kapetan Marko Sedlaček, dok je reprezentativac Petar Višić dodao:

– S današnjom utakmicom možemo reći da smo vrlo uspješno odradili ljetni ciklus, tri velika natjecanja i postignuća, a to su treće mjesto u Zlatnoj ligi, zlato na Mediteranskim igrama i kvalifikacija na EP. Sada se okrećemo klupskim sezonama, a sljedeće godine čeka nas željeni nastup na Europskom prvenstvu.

Naime, iako su osvojili broncu u Zlatnoj skupini Europske lige ovog ljeta, odmah potom i zlato na Mediteranskim igrama, kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo dogodine prioritet su naših odbojkaša. Željeli su nastaviti kontinuitet igranja na EP.

– Presretan sam što smo ovo uspješno ljeto okrunili kvalifikacijom na Europsko prvenstvo. Svi smo zadovoljni i presretni. Bilo je jako teško, dugo i naporno, no kad se uspjesi redaju onda je sve lakše. Sada nas čeka klupska sezona, želim svim svojim suigračima i staffu uspješu sezonu te da se svi zadovoljni ponovo okupimo iduće ljeto – istaknuo je reprezentativac Kruno Nikačević.

Porazom od favorizirane Grčke koja je osigurala prvu poziciju u našoj skupini Hrvatska je trebala pobjedu od 3:0 protiv vrlo žilavih Ciprana, pogotovo na domaćem terenu. A takve utakmice, pod pritiskom, nikada nije lako igrati, pogotovo u gostima.

Stoga je prvi set bio lagano ispitivanje snaga, čak domaćini većim dijelom uvodnog dijela vode, a Hrvatskoj treba blok za preokretanje rezultata. I sastavljaju dva za redom, za egal 9:9, i od tada kreće puno bolja Hrvatska. Začas je 17:12 za našu selekciju, pa 22:13, sve do 25:14 i vodstva od 1-0.

Drugi set naši otvaraju maestralno, s 4:0, kontroliraju rezultat cijelo vrijeme, iako se neugodni Ciprani nikako ne predaju i stalno pušu za vrat našima. Hrvatski izbornik Cedric Enard čak je kod našeg vodstva uzeo time out na 24:21, a nakon njega odlični Filip Šestan završio set s 25:21 za 2-0 u setovima.

No, u trećem setu naši reprezentivci upadaju u loš period igre, s puno pogrešaka na servisu što unosi nervozu u naše redove jer od vodstva od 8:3 suparnik stiže u egal 9:9. Ipak, bila je to samo ‘crna rupa’ jer naši su ponovno u vodstvu 15:11, vratila se i smirenost u naše redove koji ponovno djeluju puno povezanije i moćnije. 

U finiš seta ulazi Hrvatska s 20:14 i potrebno je koncentrirano otići do kraja. Znaju to dobro naši reprezentativci, svjesni su kraja seta, svjesni pobjede od 3-0, ali itekako svjesni i činjenice da su dogodine ponovno na Europskom prvenstvu, među najboljim momčadima Starog kontinenta. Na kraju su se zaustavili na 25:17, posljednjim poenom kapetana Marka Sedlačeka koji je imao 10 poena u meču. Leo Andrić napravio ih je 17 (3 asa), a Ivan Mihalj 11. Hrvatska je puno bolje servirala (5-1), blokirala (8-3), napadala (43-27) i primala servis (66-61%). Apsolutno zaslužena pobjeda Hrvatske u Nikoziji!

Kvalifikacije za EP za Hrvatsku mušku odbojkašku reprezentaciju su igrali: Petar Višić, Bernard Bakonji, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Marko Sedlaček, Petar Đirlić, Tino Hanžić, Filip Šestan, Hrvoje Pervan, Ivan Mihalj, Ivan Zeljković, Leo Andrić i Marino Marelić. Izbornik je Cedric Enard.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)