Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
6:25 pm

Zovko o internetskoj (ne)sigurnosti: ‘Broj napada znatno se povećao od početka ruske agresije na Ukrajinu’

Piše A. A.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Pododboru za sigurnost i obranu (SEDE) o novom Aktu Europske unije o kibernetičkoj solidarnosti. Ovaj zakon EU-a o kibernetičkoj solidarnosti ima za svrhu jačanje kapaciteta za otkrivanje, pripremu i odgovor na značajne i velike kibersigurnosne prijetnje i napade.

Zovko je u ime Kluba zastupnika EPP-a pozdravila inicijativu Komisije i istaknula aktualnu važnost informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svim sektorima, posebno u smislu sigurnosti i obrane.

‘S razvojem novih tehnologija i digitalizacijom izloženost kibernetičkim prijetnjama raste, posebno s obzirom na današnju složenu geopolitičku situaciju. Hibridni napadi državnih i nedržavnih malignih aktera, uključujući složene kibernetičke prijetnje, ugrožavaju našu sigurnost, obrambene kapacitete i demokraciju’, naglasila je Zovko te dodala da se broj napada u Europskoj uniji znatno povećao od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Zovko je također istaknula da se niti jedna zemlja ne može učinkovito suprotstaviti takvim napadima sama, ističući potrebu za većom solidarnošću na razini EU-a u detekciji, pripremi i odgovoru na takve prijetnje.

‘Međusobna suradnja između država članica EU-a, kao i s našim saveznicima i partnerima diljem svijeta, ključna je za našu kibernetičku sigurnost. Međutim također pozivam na oprez pri dijeljenju podataka koji bi trebali biti dostupni samo partnerima s istim vrijednostima, dok bi upravljanje i infrastruktura trebali biti povjereni pouzdanim tvrtkama i pružateljima usluga’, naglasila je. 

Napomenula je da je potrebna snažnija suradnja s državama kandidatkinjama kako bi izgradile vlastite kapacitete i obranile se od utjecaja trećih malignih aktera. Zovko je pozvala također i na jaču koordinaciju između država članica EU-a, Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), EU-ovih delegacija i europskih vojnih i civilnih misija, budući da su često izložene snažnim hibridnim prijetnjama u trećim zemljama.

Europska komisija je nacrt akta predstavila 18. travnja 2023., a usvajanje je predviđeno u Pododboru za sigurnost i obranu krajem listopada ove godine

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)