Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
1:40 pm

Otvara se koncertna sezona u Hrvatskom domu Split, svečana dvorana dobit će ime Ive Tijardovića

Piše A. A.

Hrvatski dom Split 5. listopada u 20 sati otvara novu koncertnu sezonu čiji je raznolik i vrlo ambiciozan program već izazvao veliku pozornost. Čast otvaranja sezone s mnogo glazbenih poslastica pripast će Cantus ansamblu. 

Ansambl je posvećen izvođenju, istraživanju, promoviranju i poticanju produkcije suvremene hrvatske glazbe, a bavi se gotovo u podjednakom omjeru i najnovijim glazbenim zbivanjima na međunarodnoj sceni. Poseban je projekt posvećen skladateljima splitskog kruga, s kojim je osvojio nagradu ‘Judita’ 58. Splitskog ljeta 2012. 

Program

Na programu su skladbe doajena splitskog glazbenog života: ‘Whole Lotta Zeppeli’ Mirka Krstićevića, čiji glazbeno djelovanje seže od rocka do klasike; ritmična, zaigrana skladba ‘Sustainable Development’ višestruko nagrađivanog splitskog skladatelja i orguljaša Ivana Božičevića kao i antologijsko djelo Cantus ansambla koje nosi naziv ‘Leptiri’ splitske skladateljice Olje Jelaska. Priključit će im se saksofonist i skladatelj Gordan Tudor sa skladbom ‘Puhački kvintet’ te internacionalno uspješna skladateljica Mirela Ivičević s ‘Dominosa Octarine’ za flautu i instrumentalni ansambl.

Klasici suvremene glazbe u programu su Frano Parać i Ruben Radica. Izvest će se daškom talijansko-mediteranske nostalgije obojeno djelo ‘Memorie’ Frane Paraća za glas i ansambl te jedno djelo iz Radičina opusa, nerijetko obojenog dubokom i istinskom duhovnošću – ‘Litanije Svih svetih za papu Ivana Pavla’, 72 zaziva komornog instrumentalnog ansambla.

Posveta velikom Ivi Tijardoviću

Poseban će trenutak na samom otvaranju nove sezone biti imenovanje Svečane dvorane Hrvatskog doma Split Koncertnom dvoranom Ive Tijardovića. Tim će se povodom organizirati i prigodna izložba osobnih i drugih predmeta Ive Tijardovića, što je donacija Zaklade Karlo Grenc za taj dan. 

Na koncert koji će uvelike obilježiti sjećanje na glazbenika, intendanta i redatelja čije su operete dio kulturnog identiteta grada Splita iz Francuske dolazi i unuka Ive Tijardovića – gospođa Pétronille Tijardović. Još je jedno obilježje ovoga koncerta, ali i dio posebnog razvojnog plana publike u ovoj sezoni, razgovor sa splitskim skladateljima čija će se djela izvoditi na ovoj jedinstvenoj glazbenoj večeri.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)