Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
9:20 pm

Jedinstvena perspektiva Dalmacije o AI-u

Piše N.M.

Umjetna inteligencija danas ono je što je internet bio prije 30 godina i sasvim sigurno će uskoro biti sastavni dio svih industrija i područja života. Istovremeno, futurolozi predviđaju da će se u sljedećih 10 godina dogoditi više promjena nego u prethodnih 100 godina.

Bitno je da o ovoj i ovakvim temama ne pričaju samo inženjeri, već i pravnici, umjetnici, akademici, političari, humanisti i dr. Jednako je tako bitno da u ovom diskursu inovacija ne sudjeluju samo veliki gradovi s naglaskom na Zagreb, već da u raspravama i inovacijama predvode i manje sredine.

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) odlučila je decentralizirati ovakva događanja najčešće vezana uz Zagreb i održala meetupe na temu AI-a u Splitu, Šibeniku i Zadru.

Dalmacija, sinonim za prekrasne plaže i sunčane obale, suočava se s jednim izazovom van turističke sezone – potrebom za raznolikim kulturnim i obrazovnim sadržajem za ljude koji ondje žive, rade i stvaraju inovacije i zanimljive poslovne priče tijekom cijele godine. Nedostatak after-work okupljanja, meetupa i otvorenih rasprava o društveno bitnim temama jasno je vidljiv izvan Zagreba.

Umjetna inteligencija danas ono je što je internet bio prije 30 godina, i sasvim sigurno će uskoro biti sastavni dio svih industrija i područja života. Istovremeno, futurolozi predviđaju da će se u sljedećih 10 godina dogoditi više promjena nego u prethodnih 100 godina. U eri u kojoj umjetna inteligencija (AI) prožima svaku sferu našeg života, Hrvatska ima priliku pozicionirati se na svjetskoj mapi inovacija. No, kako bi se to postiglo, bitno je da ljudi iz različitih branši i industrija budu informirani i sudjeluju u raspravama o AI-u, a ne samo inženjeri i tehničari.

CroAI je organizirao seriju Meetupa diljem Dalmacije kako bi potaknuo raspravu i uključivanje šireg kruga sudionika u razgovor o AI-u. Nakon uspješnih događanja u Zadru, Šibeniku i Splitu, ova inicijativa privukla je umjetnike, humaniste, liječnike, pravnike, akademike i mnoge druge iz različitih sektora koji prepoznaju važnost umjetne inteligencije u današnjem svijetu.

‘Svaka regija i grad, bilo da je riječ o Zagrebu, Splitu, Zadru, Šibeniku ili nekom petom, ima svoju jedinstvenu perspektivu i doprinos ovom diskursu. Ne želimo da revolucija bude rezervirana samo za veće sredine. Svi su dobrodošli da sudjeluju i doprinesu razgovoru o AI-u, jer to je jedino kako možemo napredovati’, izjavila je Martina Silov, izvršna direktorica udruge CroAI.

Na ovim meetupima, sudionici su imali priliku slušati stručnjake iz različitih područja, ali i razmjenjivati mišljenja i iskustva s drugima. Na posljednjem panelu održanom u Zadru, svoj su uvid u tematiku iznijeli povjesničar umjetnosti i kustos, dekanica fakulteta, ministar i vlasnik startupa.

‘Umjetna inteligencija redefinira način na koji živimo, radimo i inoviramo, i iznimno me raduje što Zadar postaje središte ovakvih diskusija, potičući decentralizaciju i širenje znanja’, istaknuo je Stjepan Buljat, vlasnik startupa Cognism, koji je i sam sudjelovao na panelu.

‘Jedan učitelj ili liječnik, koji uvodi AI u svoju praksu, danas vrijedi više nego 5 inženjera’, zaključio je Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)