Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
8:19 am

Latinska jedra ponovo u starogradskoj Vali: Međunarodni festival mora i mornara

Piše P. I.

U organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, Grada Staroga Grada i Turističke zajednice Staroga Grada, od. 22 do 25. rujna 2022., održat će se 4. Međunarodni festival brodova, mora i mornara ‘Dani u Vali’ – Stari Grad 2022. 

Na festivalu se očekuje  oko 60 brodova iz Hrvatske koji dolaze u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine. Dolaze tako u Stari Grad tradicijske barke iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvić Šepurine, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i grada Hvara.

Zemlja partner i specijalno počašćeni gost ovogodišnjih Dana u Vali je Republika Slovenija. U organizaciji nautičke revije i portala E Morje, Republiku Sloveniju će predstaviti posade pet tradicijskih brodova uz podršku Pomorskog muzeja ‘Sergej Mašera’, Fakulteta za pomorstvo i promet  te Društvo ljubitelja starih barki  iz Pirana, Društvo starih barki iz Izole i Turističkih zajednica Izole i Portoroža.

Uz svakodnevne promotivne plovidbe svih sudionika održat će se i veslačka regata komiških gundula gdje će se u veslanju okušati najmlađi Starograđani. Jedna od festivalskih atrakcija na moru bit će i promotivno tradicijsko veslanje u kojem će sudjelovati, ženske posade neretvanske lađe i slovenskog topa ‘Folega’, ravnopravno uz bok muškoj posadi kutera Hrvatske ratne mornarice. 

Pored posebno osmišljenog programa plovidbe revijskog i natjecateljskog karaktera tijekom ovog međunarodnog festivala održat će se razne izložbe i predavanja s temom hrvatske maritimne tradicije dok će se na legendarnom trgu Tvrdalju održavati kulturno-zabavni programi strogo primjereni ovoj vrsti događaja. Mjesto u festivalskom programu imat će i delegacije gradova prijatelja Staroga Grada Samobora i Rugvice koji će festivalskim posjetiteljima predstaviti svoje običaje, domaće proizvode i gastronomske specijalitete kraja iz kojeg dolaze.

Festivalski program na moru završava u subotu 24.09.2022.  velikom noćnom paradom ‘Ples jedara i svijetla’ uz svjetlosne efekte i glazbu, a na kopnu koncertom skupine ABBA real tribute band. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)