Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
6:22 pm

Ana Marija Veselčić i Roko Sikavica najbolji mladi glumci

Piše N.M.

Ana Marija Veselčić i Roko Sikavica najbolji su mladi glumci Internacionalnih teatarskih susretima Brčko distrikta BiH, međunarodnog kazališnog festivala održanog u Brčkom od 19. do 27. istopada ove godine. Veselčić i Sikavica nagrade su dobili za uloge u dramskoj predstavi Hrvatskog narodnog kazališta Split ’55 kvadrata’ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata. Ova priznanja mladim splitskim glumcima nastavljaju impresivan niz od sada već 14 hrvatskih i regionalnih kazališnih nagrada koje je dobila predstava praizvedena u ožujku prošle godine u HNK Split.

’55 kvadrata’ tekst je inspiriran splitskom svakodnevicom.  Predstava kritički propituje nasljeđene obrasce višegeneracijskog suživota i mehanizme mediteranskog društva čije su društvene politike pod teretom kapitala sve nepovoljnije kako za pojedinca tako i za obitelj. Od praizvedbe u ožujku prošle godine u HNK Split. Pored dvije Nagrade hrvatskog glumišta, uključujući i onu za najbolju predstavu hrvatskog kazališta u prošloj godini, predstava, glumci i autorski tim ’55 kvadrata’ bili su laureati Marulićevih dana, riječkog Međunarodnog festivala malih scena, Festivala glumca, festivala Purgatorije, te sada i Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini festivala u Brčkom ‘Gran pri Susreta’ dobila je Eshilova ‘Orestija’ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS. U festivalskoj su konkurenciji, osim splitskih ’55 kvadrata’, bile još dvije predstave redatelja Ivana Plazibata, ravnatelja Drame HNK Split. ‘Moj sin samo malo sporije hoda’ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i ‘Ožalošćena porodica’ Branislava Nušića u produkciji Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh Zagreb ukupno su dobile su ukupno četiri nagrade u različitim kategorijama.

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Vlado Kerošević, glumac i profesor Akademije dramskih umjetnosti u mirovini; Vida Ognjenović, redateljica i književnica i Zijah Sokolović, glumac, redatelj i pedagog. Festivalske nagrade bit će svečano uručene u Brčkom večeras.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)