Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
10:58 pm

RECEPT Pita od jabuka

Piše N.M.

Kolač koji nam je pri srcu i koji smo, jednom odrasli, nastavili pripremati, možda za svoju djecu ili unuke.

Tko se ne sjeća s osmijehom i sa suzom u oku bakine pite od jabuka?

Sastojci:

700 g jabuka (već očišćenih)

300 g brašna

3 jaja

70 g maslaca (sobne temperature)

200 g smeđeg šećera

200 ml mlijeka

1 vrećica praška za pecivo

1 limun (sok i korica)

Priprema: Jabuke prvo narežite na kriške, tako da napravite tanke i ne prevelike polumjesece, te ih ostavite u zdjeli.

Zatim uzmite limun, naribajte koru – ostavite sa strane – i iscijedite ga. Njegovim sokom namočite komadiće jabuke kako ne bi izgubili boju i konzistenciju.

U posudi umutite maslac sobne temperature (omekšali) sa šećerom dok ne postane homogena i pjenasta smjesa.

Sada počnite miješati i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim isto učiniti s mlijekom (malo po malo) i prethodno naribanom koricom limuna.

U smjesu dodajte dobro prosijano brašno i prašak za pecivo te ponovno promiješajte kuhačom. Sada je vrijeme za prstohvat soli.

Kada smjesa postane glatka, dodajte oko 60% jabuke u smjesu i dobro promiješajte.

Koristite okrugli kalup promjera cca 22-24 cm. Premažite ga maslacem i pobrašnite. U njega ulijte smjesu i poravnajte žlicom ili lopaticom.

Površinu ukrasite preostalim polumjesecima jabuka.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 175-180° najmanje 40 minuta.

Uvijek napravite test čačkalicom.

Ostavite da se ohladi najmanje 20 minuta prije nego što ga okrenete i poslužite, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)