Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
9:06 pm

JOŠ IMA TURISTA Nije vruće, jeftinije je, a manje su gužve

Piše M.K.

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatsku je uplovio 71 strani kruzer, a zajedno su bili na 442 kružna putovanja i najviše se zaustavljali u Dubrovniku i tamo će stizati sve do kraja godine, piše RTL.

A osim što je omiljena destinacija putnicima s kruzera, u gradu na jugu trenutačno boravi najviše gostiju u Hrvatskoj. Pa što to Dubrovnik nudi u listopadu?

Božo Dadić, voditelj smjene u restoranu navodi kako su još zadovoljni.

‘Još možda ima jedno 30 do 40 objeda i tako 30 do 40 večera’, kaže.

Zadovoljni su ugostitelji, ali i gosti. Putovanje u posezoni za njih je pun pogodak. Turisti kažu da je drugih turista manje u listopadu, a drugi navode da je tad i jeftinije.

S druge strane, nije ni toliko vruće.

U Hrvatskoj je danas oko 150 tisuća gostiju. Najviše ih je stiglo iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Velike Britanije. Iako je u Istri najveći broj turista, po destinacijama gostima su najdraži Poreč, zatim Zagreb i Split, a u Dubrovniku boravi njih oko 11 tisuća.

Osim što je trenutačno najbrojniji po turističkom prometu u posezoni, ove godine prvak je i u kruz turizmu. Naime, 71 strani kruzer oplovio je Jadran i najviše su se puta zaustavili baš u dubrovačkoj luci.

Željko Raguž, direktor Luke Dubrovnik ističe: ‘Sveukupno ih je do sada došlo oko 280 u najavi da će ih do kraja godine doći 50-ak, znači oko 330 kruzera’.

Gradom je do sada prošetalo oko 600 tisuća putnika s kruzera, a svaki dolazak puni blagajnu. Za dubrovačku luku ovo je potpuni oporavak od pandemijskih godina.

‘Mogu reći da su brojke odlične, da ćemo i ove godine završiti negdje blizu 10 milijuna kuna dobiti što je s obzirom na ovakvu godinu i više nego uspješno’, kaže Raguž.

I optimistično nastavljaju dalje jer najave govore da će 2023. za dubrovački kruz turizam biti dvadeset posto bolja od ove godine.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)