Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
9:33 pm

FOTO/VIDEO Otvorena manifestacija ‘Štorije o vinima’ na splitskoj Peškariji

Na Peškariji je večeras otvorena manifestacija ‘Štorije o vinima’, u sklopu prvog Mjeseca gastronomije, u organizaciji splitske Turističke zajednice i Grada Splita. Dalmatinski vinari predstavili su vina autohtonih i gotovo zaboravljenih sorti, teško dostupnih u komercijalnoj ponudi, a mogla su se degustirati i kupiti po festivalskim cijenama. Na vinsko putovanje kroz vrijeme okupljene je odveo niz vrsnih vinara, a otvorenju ove manifestacije, u sklopu prvog Mjeseca gastronomije – Štorije o’ spize, nazočila je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

– Drago mi je što smo u Splitu, u posebnom okruženju splitske Peškarije, na manifestaciji Štorije o vinima ugostili domaće vinare, uljare i OPG-ove. Ujedno su posjetitelji imali priliku kušati vina kao i njihove proizvode, pršut, sir i soparnik. Ponosni smo na njih, njihove napore i rad. Poradit ćemo na njihovoj prepoznatljivosti i napraviti sve da svoje proizvode što bolje plasiraju na tržištu, a sve kako bi i dalje ostali nesalomljivi čuvari ognjišta i polja, a s tim i naše dalmatinske tradicije. Sezona je pri kraju i na ovaj način smo se htjeli okrenuti našim građanima i vrijednim rukama naših proizvođača – kazala je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

– Manifestacija Štorije o vinima organizira se u sklopu prvog Mjeseca gastronomije – Štorije o’ spize tako da su zainteresirani nakon kušanja vina i domaćih dalmatinskih delicija još poneki gastro užitak mogli potražiti i u nekom od 20-ak restorana diljem grada. Njihovi chefovi za pripremili su bogate mediteranske menije u kojima možete uživati sve do kraja listopada po povoljnijim cijenama – poručila je Vukšić.

Na ovoj bogatoj vinskoj manifestaciji predstavili su se vinari s dalmatinskog područja, Omiša, Kaštela i Vrgorca. Na manifestaciji sudjeluje Turistička zajednica općine Marine u pratnji uljara – PZ Marina i OPG Rinčić, kao i KUD-a Andrija Matijaš Pauk. 

Posebnost ove manifestacije je u tome što vinari s dalmatinskog područja predstavljaju vina autohtonih i skoro zaboravljenih sorti dalmatinskoga kraja. Tom prilikom možete degustirati vina napravljena od sorti tribidrag, kaštelanski crljenak, zlatarica vrgorska, plavca malog, grka, zlatarice blatske i još mnogo drugih vina koja je skoro nemoguće naći u komercijalnoj ponudi. Ivan Kovač – Matela je vinogradar i vinar iz Kaštel Sućurca koji je specijalno za ovu priliku predstavio nekoliko vrsta svojih vina. 

– Crna vina napravljena su od autohtonih kaštelanskih sorti kaštelanskog crljenka, babice kaštelanske i glavinuše, kao i plavca malog. Tu su i bijela vina, a posebnost je svakako, uz maraštinu, pošip i kaštelanski opol, vino napravljeno od autohtone kaštelanske sorte – vlaška.

Vina koja posjetitelji mogu kušati na splitskoj Peškariji unikatna su po tome što su sva napravljena na divljim kvascima te su ista rađena tradicionalnom tehnologijom držanja na dropu 20-ak dana. Kaštelansko crno vino, cuvee, napravljeno je od osam autohtonih kaštelanskih sorti i slovi za vino posebnog okusa. Za one koji ne znaju, Kaštela su vinorodno područje s najviše autohtonih sorti, stoga i bogata vinima posebnih mirisa i okusa. Uostalom, najbolje je doći na splitsku Peškariju i kušati – poziva Ivan Kovač – Matela sve na degustaciju vina.

– Puno pričamo, a malo kopamo – to je najveći problem cijele Hrvatske po pitanju vinogradarstva, kao i poljoprivrede općenito. Poticaji idu u krive ruke, dobivaju ih ljudi koji se nikada nisu bavili vinogradarstvom. Ovo radim iz vlastitog gušta pa za to ne marim, radim ovo da očuvam obiteljsku tradiciju i radim to jer to volim. Obožavam raditi u polju i na koncu popiti čašu vina – zaključio je Matela. 

Ostale turističke zajednice će svoje proizvode predstavljati u sljedećim danima održavanja manifestacije Štorije o’vinima, 15. listopada (subota) kao i sljedećeg vikenda, 21. i 22. listopada (petak i subota) te ih uveličati kulturno-umjetničkim programima.  Svi koji dođu na ovu manifestaciju moći će osim vina i ulja kušati i druge dalmatinske delicije, domaći pršut, sir i soparnik. Na jednom mjestu okupili su se niz domaćih OPG-ova s originalnim dalmatinskim proizvodima koji se mogu degustirati i kupiti po posebnim festivalskim cijenama. 

Cijela paleta dobrih vinskih okusa i mirisa, domaća dalmatinska hrana i maslinova ulja razlozi su zbog kojih su manifestaciju Štorije o’vinima posjetiti i brojni poznati Splićani, a dio atmosfere donosimo u fotogaleriji Veljka Martinovića.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)