Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
3:34 pm

Profesor Ivo Šimunović o štovanju svetih Kuzme i Damjana u Dračevici na Braču

Piše P. I.

Povodom nadolazeće proslave sv. Kuzme i Damjana koji će se u Dračevici na Braču slaviti kao nebeski zaštitnici u utorak, 26. rujna, profesor emeritus s Ekonomskog fakulteta u Splitu Ivo Šimunović održao je danas, 24. rujna, predavanje pod nazivom ‘Povijest Dračevice i štovanja svetih Kuzme i Damjana’.

Prema prof. Šimunoviću, sveci Kuzma i Damjan, liječnici iz Arabije koji su ubijeni za Dioklecijanova progona kršćana, u Dračevici su ostavili dubok trag. Naveo je tako da su na zidovima kuća visjele u prošlosti slike svetaca, a u kućama gorjele svijeće njima u čast. Iskazivalo se poštovanje svecima. Osim toga, crkva svetih Kuzme i Damjana, koju je dao podignuti Kuzma Žuvić 1678. godine, svjedoči o živoj vjeri mještana i njihovoj molitvi Kuzmi i Damjanu. U toj crkvi obavljale su se i župske funkcije sve dok nije sagrađena župna crkva 1738. godine.

Istaknuo je kako je puk u Dračevici svete Kuzmu i Damjana zazivao u svim potrebama, posebno moleći za zdravlje. 

‘Vjerujem da sveti Kuzma i Damjan nisu završili svoju ulogu u Dračevici, u selu koje nam živi na granici postojanja i kako će doći do obnove i stvaranja čovjeka na ovome području’, poručio je Šimunović.

U tome bračkom naselju danas, prema popisu stanovništva iz 2021. godine, živi svega 63 stanovnika. Usporedbe radi, 2011. godine naselje je imalo 89 stanovnika. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)