Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
3:25 pm

MUKE PO NAJMU Studenti spremni na iseljavanje u turističkoj sezoni, ali svejedno teško pronalaze stan u Splitu

Piše A. M.

Punih mjesec dana trajala je potraga dviju studentica za stanom u kojem će u Splitu boraviti ove akademske godine. Okončana je tek dva dana prije početka predavanja, otkrila je jedna od njih u razgovoru za Dalmatinski portal. A njihov primjer nije jedini, nije čak ni rijedak.

Stanovi su studentima preskupi, ali nemaju izbora

Kao i obično u listopadu različite platforme za oglašavanje vrve objavama studenata. 

‘Student traži jednosoban stan ili apartman, poželjna blizina Kampusa, od 1500-2000 kuna, u obzir dolazi i cimerstvo’, ‘Tražim garsonijeru ili jednosoban stan blizu Kampusa (15-ak min pješke) za studenta, cijena do 300 eura plus režije’, ‘Hitno tražim lijepo uređenu garsonijeru ili jednosoban stan za studenta u blizini Kampusa (Split 3, Mertojak, Visoka, Blatine, Škrape, Gripe, Sućidar…) do 1. srpnja 2023., cijena do 340 eura’, ‘Dvije studentice traže stan do 450 eura u blizini Kampusa’, ‘Tražim jednosoban stan u blizini Kampusa u razdoblju od 1. studenog do 1. srpnja 2023.’, neke su od aktualnih. 

Iz njihovih je oglasa vidljivo, a nekoliko njih nam je to i potvrdilo, da su spremni za najam izdvojiti i više no što si realno mogu priuštiti, a da je proces pronalaska smještaja svejedno mukotrpan. 

‘Svjesni smo da je potražnja iznimno velika pa vlasnici nekretnina mogu ‘nabiti’ cijene. Studenti, s druge strane, nemaju izbora nego platiti onoliko koliko traže. Cijene su čak i više u odnosu na prije par godina kad sam bio brucoš’, komentirao nam je splitski student. 

‘Najveći dio nam financiraju roditelji, a mi pomažemo koliko možemo radom preko sezone i studentskim poslovima tijekom akademske godine’, rekla nam je studentica koja se uselila u stan u blizini Kampusa nakon 30 dana potrage za njim.

Za 450 eura, koliko su cimerica i ona odlučile izdvojiti za stan, očekivala je noviji namještaj i osvijetljen prostor. Smatra da bi za taj iznos trebao biti funkcionalan, imati ‘normalnu’ kuhinju i barem dvije sobe, ali su bile spremne i na jednu ako su u njoj dva kreveta ili bračni. 

Nedostatni kapaciteti studentskih domova u Splitu

U Splitu je trenutno oko 18.500 studenata, a kada su u pitanju kapaciteti domova – na raspolaganju im je 1285 kreveta. Oko tisuću onih koji su aplicirali na natječaj za studentskih smješta nije primljeno, a dio ih nije ni pokušao.

Otkrili su nam da u startu odustaju kad shvate da ne pripadaju u skupinu najuspješnijih studenata, kao i u skupinu najugroženijih u ekonomskom smislu. Ne žele, stoga, gubiti vrijeme na papirologiju.  Svi su oni, stoga, u potrazi za privatnim smještajem. 

‘Nisam pokušavala aplicirati za studentski dom zato što sam već unaprijed pretpostavila da neću biti primljena. Po drugim studentima koje poznajem, znam da je to poprilično teško’, kazala nam je studentica. 

‘Izbacivanje’ tijekom sezone

Brojnije su od brojnih objava studenata koji traže stan – objave vlasnika koji svoje nekretnine daju u najam do početka turističke sezone, zbog čega preferiraju upravo studente koji ljeti imaju pauzu od predavanja i, za razliku od obitelji i trajno zaposlenih podstanara, imaju kamo. Evo nekoliko aktualnih primjera: ‘Iznajmljuje se mali stan u centru Splita studentima’. ‘Iznajmljujem manji jednosoban stan u Splitu, blizu Kampusa, do 1. lipnja 2023.’, ‘U blizini Kampusa, pet minuta hoda, u privatnoj kući gdje držimo samo studente, za studenticu imamo jednu slobodnu sobu do 1. srpnja 2023.’, ‘Iznajmljujem apartman u Stobreču do 1. lipnja 2023.’, ‘Stan u širem centru, 43 kvadrata, do najkasnije 1. srpnja 2023., 400 eura’, ‘Komforan dvosoban stan, smješten u kamenoj kući u centru grada, nekoliko metara udaljen od Rive i Dioklecijanove, kućni ljubimci nisu dozvoljeni, do 1. lipnja’. 

Iz ranije navedenih objava studenata može se zaključiti kako su spremni na iseljavanje tijekom sezone i odlazak svojim kućama jer će naprosto tako lakše doći do adekvatnog smještaja, no u lipnju kada je Split već krcat turistima i kad se stanovi u kojima su boravili prenamijenjene u turistički smještaj, njima tek kreću ispitni rokovi. To pak, kako doznajemo iz razgovora s njima, podrazumijeva snalaženje na raznorazne načine – od spavanja na tuđem kauču do čestih putovanja iz mjesta iz kojih dolaze u Split.

‘Vidjela sam čak da ima dosta stanova koji se iznajmljuju samo do ožujka, travnja, svibnja što studentima definitivno nije dovoljno vremena’, ispričala nam je studentica.

Cimerica i ona nastoje da im stan bude na raspolaganju barem do početka lipnja, a u srpnju su doma i putuju do Splita u dane ispita. U njihovom se slučaju, srećom, ne radi o predugoj relaciji.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)