Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
4:24 pm

ZINFEST 2022. Festival dobre kapljice i domaće spize u slavu Crljenka kaštelanskog i rođaka

Piše N.M.

Ulaskom u treće desetljeće od otkrića kako je Crljenak kaštelanski predak svjetski poznatom kalifornijskom Zinfandelu, polako se u Kaštelima zahuktavaju pripreme za održavanje 2. po redu festivala vina i tradicionalne hrane ZINFEST 2022. poznatog i kao ‘Festival Crljenak i rođaci’.

I ove godine će se tijekom 3 dana, od 10. do 12. studenog, prezentirati i posjetitelje upoznavati s okusima Crljenka i njegovih rođaka te družiti se s kaštelanskim vinarima i njihovim kolegama. Svi znamo kako je uz savršenu vinsku kapljicu, neraskidivo vezana tradicionalna hrana, koje zasigurno neće nedostajati, što će biti dodatan motiv za sve gurmane i degustatore da posjete ZINFEST 2022.

Morski puti o’ Crljenka bili su svojevrsna uvertira u ovogodišnji Zinfest. Ovo trodnevno edukativno-promotivno putovanje brodovima započelo je u Marini Kaštela, a nastavilo se u Stomorskoj na Šolti, zatim u Starom Gradu na Hvaru te je okončano u Bolu na Braču. Na svakoj od lokacija, među brojnim drugim aktivnostima, priređeni su razgovori s domaćinima, s ciljem jačanja svijesti o potrebi za kvalitetnijim korištenjem spoznaje kako su Kaštela i Splitsko-dalmatinska županija pradomovina Zinfandela, a Crljenak kaštelanski njegov direktni predak. 

Srećko Radnić ukazao je na važnost popularizacije tradicijske baštine koja itekako uključuje eno-gastro baštinu i više je nego zadovoljan postignutim u prvoj, inicijalnoj godini Morskih puta o’ Crljenka. Ističući važnost ove i drugih aktivnosti za promociju Crljenka, ponovno je akcent stavio na ovogodišnji ZINFEST te istakao kako će zahvaljujući podršci svih prošlogodišnjih izlagača te Splitsko-dalmatinske županije i županijske Turističke zajednice, kao i Grada i Turističke zajednice Kaštela, kroz vino, vinograde, priču o Crljenku, degustacije i vinske kapljice, ali i sljubljivanje s tradicionalnom hranom, Kaštela još jednom potvrditi svoju novu orijentaciju brandiranja u turizmu.

‘Od 10. do 12. studenog, obilaskom štandova izlagača, svi će se na licu mjesta moći uvjeriti i kušati ta vrhunska vina s oznakom Crljenak kaštelanski, ali i njegove srodne sorte, dok će tijekom tri dana događanja u Marini Kaštela, sve do subote, uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi koja će biti ponuđena posjetiteljima. Tradicionalna jela, spremat će naši domaćini iz restorana Spinnaker u sklopu Marine Kaštela, ali i učenici i djelatnici srednjih škola: Turističko ugostiteljske škole iz Splita, Srednje strukovne škole ‘Oliva Alegra’, Ugostiteljske škole ‘Blaž Juraj Trogiranin’ Trogir, kao i polaznici visoke škole za management ‘Aspira’ te  kaštelanske Srednje poljoprivredne škole ‘Stjepan Radić’ no i profesionalni kuhari’, istakao je Radnić. 

‘Lani je bila nulta godina, ove godine još ozbiljnije pristupamo ZINFESTU, posebice u marketinškom segmentu, a o interesu dovoljno govori činjenica da će nam manjkati prostora, no kao dobri domaćini pobrinut ćemo se da ugostimo sve zainteresirane i omogućimo im da se predstave’, poručio je na kraju.

Prijave izlaganja još uvijek su moguće putem obrasca:  https://forms.gle/gSaWzYfGdzbRsy9P7

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)