Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
8:47 am

ZNANSTVENICI: ‘Deveti planet gotovo sigurno postoji i vjerojatno je sličan Zemlji’

Piše P. I.

Astronomi su uvjereni da se još jedan planet, vjerojatno sličan našem, krije veoma daleko od nas, na ivici Sunčevog sustava.

Nakon što su astronomi 2006. godine oduzeli Plutonu status planeta i pretvorili ga u patuljasti planet, naš Sunčev sustav službeno ima samo osam planeta. Astronomi su uvjereni da gotovo sigurno postoji deveti, ‘pravi’ planet negdje u svemiru, koji nazivaju ‘Planetom devet’ ili ‘Planeta X’, prenosi N1.

Razlog zašto tako misle leži u činjenici da Sunčev sustav kakav poznajemo zapravo nema smisla bez njega, piše astronomski portal Inverse.com.

Kada su promatrali Kuiperov pojas, područje u kojem se nalaze uglavnom asteroidi i patuljasti planeti, izvan orbite najudaljenijeg planeta Neptuna, otkrili su da na kretanje objekata u njemu nešto utječe.

Na sve objekte u svemiru, zvijezde, galaksije, planete, a na kraju i na nas, utječe jedna od osnovnih sila u prirodi, gravitacija. Kroz ovu silu, koja se javlja u prisustvu mase, svi smo na neki način povezani jedni s drugima, jer kroz nju osjećamo utjecaj svih drugih objekata u okruženju, čak i veoma udaljenih. Zbog utjecaja gravitacije, mi stojimo čvrsto na zemlji, planeti kruže oko svojih matičnih zvijezda, a galaksije oko njihovih centara.

Kada su astronomi koristili kompjuter za modeliranje gravitacijskih sila potrebnih da se objekti u Kuiperovom pojasu pomaknu kao što je primijećeno, otkrili su da bi za to bio potreban planet najmanje deset puta veći od Zemlje.

Znanstvenici Patrik Sofija Likavka i Takashi Ito tako su utvrdili da je najbolje objašnjenje za kretanje objekata u Kuiperovom pojasu koje su primijetili bila neviđena, još neotkriveni planet veći od Zemlje koja kruži oko Sunca, na udaljenosti od 250 do 500 puta većoj od udaljenosti Zemlje od Sunca. Objavili su svoj rad u The Astrophysical Journal.

Problem je u tome što je ovaj planet, ako postoji, toliko mali i toliko udaljen od Sunca da su šanse da ga zaista vidimo izuzetno male. Svjetlost sa Sunca, koja bi se reflektirala od njega, bila bi toliko slaba da bi je bilo teško vidjeti čak i s najboljim teleskopima koje imamo. Osim toga, također je neophodno pronaći najpogodnije vrijeme za promatranje – vedru noć bez Mjeseca – i pravu lokaciju.

Možda se pitate kako je to moguće, ako možemo promatrati planete oko zvijezda koji su tisućama puta udaljenije od nas.

Kada promatraju ove zvijezde i planete, astronomi ne koriste iste teleskope kao kada istražuju regiju blizu Zemlje ili naš solarni sustav.

Ali astronomi neće tek tako odustati. Već u narednom desetljeću bit će izgrađeni novi, bolji teleskopi, koji će omogućiti bolje ispitivanje neba, piše časopis Science Alert. I tako će astronomi dobiti još više mogućnosti da dokažu (ili opovrgnu) postojanje ‘Planeta X’.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)