Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
9:48 am

FOTOGALERIJA Trogir se predstavio na svjetskom turističkom sajmu WTE u Torinu

Piše P. I.

Turistička zajednica grada Trogira u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije ove je godine sudionik 14. izdanja Svjetskog turističkog sajma, specijaliziranog za gradove i lokalitete koji se nalaze na listi svjetske baštine UNESCO-a.

Od 21. do 23. rujna 2023. godine u povijesnoj palači, a ujedno i najvažnijem nacionalnom muzeju talijanskog Risorgimenta – ‘Palazzo Carignano’ u samom centru Torina, Grad Trogir imao je priliku predstaviti svoju bogatu povijest i graditeljsko umijeće zbog koje nosi titulu najočuvanijeg romaničko-gotičkog grada u centralnoj Europi, a čiju je povijesnu jezgru UNESCO u cijelosti uvrstio na listu svjetske baštine 1997. godine.

Grad Torino nosi titulu Kreativnog grada UNESCO-a zbog kreativnih inovacija i dizajna u području tehnologije, urbanog razvoja, kulture i turizma. Kao i cijela regija Pijemont, Torino raspolaže i vrijednom kulturnom baštinom, a zbog dinamičnog i raznolikog turističkog sektora, ove je godine savršen izbor za WTE izlagače koji se mogu umrežiti s talijanskim turističkim dionicima i razmijeniti znanja o djelovanju na zaštićenim područjima.

WTE 2023. idealna je prilika za međunarodnu promociju Trogira kao iznimno vrijedne destinacije kulturnog turizma koja, osim graditeljskih remek-djela, njeguje tradiciju majstorstva od antičkih vremena do danas, a priliku za upoznati trogirske majstore gastronomije, slikarstva, glazbe, modnog dizajna i nakita imali su posjetitelja sajma, kao i turistički predstavnici, agencije i organizacije iz cijeloga svijeta koje djeluju u sferi turizma i kulture. Jedan od glavnih ciljeva sajma je predstavljanje i promocija sporijeg, emocionalnog i svjesnog putovanja s ciljem povećanja izvrsnosti održivog kulturnog turizma UNESCO-ovih odredišta.

Osim promocije turističkih destinacija koje su riznice zaštićene kulturne i povijesne baštine te prezentacije jedinstvenih krajolika, kulturnih sadržaja te gastronomskih iskustava, na sajmu su organizirani seminari i predavanja s posebnim naglaskom na međuodnos turizma i kulture koji karakterizira uska međuovisnost, ali različiti i djelom suprotstavljeni ciljevi i interesi. Brojne destinacije s vrijednom kulturnom baštinom i zaštićenim lokalitetima se nalaze pred izazovima očuvanja kulturne baštine s jedne strane, te valorizacije i korištenja iste u turističke svrhe.

Predstavnici Grada Trogira i Turističke zajednice imali su priliku sudjelovati na edukacijama i specijaliziranim radionicama kako bi razmjenjivali ideje, iskustva te primjere dobre prakse kojima su stekli nova znanja za suočavanje s izazovima koje nameće očuvanje i valoriziranje kulturne baštine.

Cijeli sajam bio je u ozračju održivog razvoja s posebnim naglaskom na prezentaciji ponude jedinstvenih kulturnih proizvoda i lokaliteta te edukaciji o očuvanju istih za buduće generacije.

Grad Trogir, zajedno sa predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, uspio je dočarati kulturološko bogatstvo hrvatskih obalnih gradova kao i njihov značaj u turističkim tokovima, a kroz predavanja i seminare usvojio je nova saznanja o upravljanju svjetskom baštinom, prilagodbi života lokalne zajednice te odgovornosti za edukaciju budućih naraštaja o važnosti očuvanja i zaštite kulturne baštine.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)