Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
2:03 pm

FOTOGALERIJA Prokurative i centar Splita zamirisali zavodljivim jelima koje su pripremali učenici uz mentorstvo poznatih chefova

Pod okriljem Turističko-ugostiteljske škole i partnerskih škola u Splitu, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, danas je započela vrlo dinamična trodnevna manifestacija – Future in tourism. Prvi dan započeo je programom ‘Kad narastem bit ću…Chef’, a privuklo je velik broj djece i mladih na Prokurativama. U sklopu ovog događaja ulice su mirisale zavodljivim jelima, a pripremali su ih učenici uz mentorstvo poznatih chefova, Hrvoja Zirojevića iz restorana Dvor, Ivice Katića iz hotela Ambasador, Gorane Milakovića – Missy B. i Ivana Temšića, pobjednika Masterchefa 2021. U izradi koktela učenike je pratio najbolji hrvatski i svjetski barmen Jure Vojković  iz Antique sushi bar Split. Učenicima je ovo bila izuzetna prilika da svojim sugrađanima i pristiglim gostima prezentiraju stečena ugostiteljska znanja i vještine, a okupljene je zabavljao plesni studio Clique.

– Narednih dana organizirano je nekoliko ključnih aktivnosti na koje bi se u budućnosti trebalo fokusirati. Poboljšanju kompetencije učenika, podizanju razine stručnosti i kreativnost strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu, mogućnostima zapošljavanja u struci i nastavak obrazovanja na srodnim studijima te promociju zanimanja usmjerenu na učenike osnovnih škola. Kroz dugogodišnji rad u školi došli smo do zaključka kako su djeca jedina naša budućnost i budući kadar u sektoru turizma i ugostiteljstva na koji se možemo osloniti, ako želimo održivu turističku budućnost. Naš domaći kadar može najbolje predstaviti i voljeti našu zemlju. Današnja manifestacija je otvorenog tipa kako bi se podigao interes osnovnoškolaca za upis u našu školu, a vjerujem kako su mnogi uživali u ukusnim jelima i koktelima koje su pripremili učenici i poznati chefovi – kazala je kazala je Andrea Bilandžić ispred Turističko-ugostiteljske škole Split, ujedno i voditeljica promidžbe i vidljivosti RCK Split.

Svaka od tri manifestacije ima za cilj graditi bolju i održiviju turističku budućnost grada Splita, ali i hrvatskog turizma u cijelosti. Partneri u manifestaciji su srednje škola Bol – Brač, Braća Radić iz Kaštela i Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira. Druga dva dana, 24.-25. listopada, program će se održati u multimedijalnoj dvorani Tehnološkog parka Spinit s početkom u 10 sati. 

– Tu će se učenici moći direktno upoznati s potencijalnim poslodavcima i predstavnicima visokog obrazovanja. Drugi dan manifestacije odnosi se na Dan karijera naziva ‘Danas mentori… sutra poslodavci’. Ovaj dio programa namijenjen je učenicima koji izlaze na tržište rada i poslodavcima. Kako bi komunikacija među zainteresiranima bila što uspješnija održat će se okrugli stol i panel rasprava. Na njima će sudjelovati predstavnici lokalne uprave, poslodavci i posrednici pri zapošljavanju. Oni će učenicima završnih razreda koji izlaze na tržište rada ujedno prezentirati svoj rad i podijeliti znanja iz prakse. Predstavit će se program i o stipendiranju učenika o čemu će govoriti predstavnici Ministarstva turizma. Treći dan odnosi se na Dan obrazovanja s naglaskom na osvrt i budućnost splitske gastronomije i restoraterstva, a naziva se ‘Ključ za pravi odabir studija’. Bit će održan okrugli stol i panel rasprava sa stručnjacima iz područja obrazovanja – otkrila nam Andrea dodavši kako je ovaj dio programa namijenjen prezentacijama visokih učilišta koji će svoje programe prezentirati učenicima i odraslima koji imaju namjeru nastaviti obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva – zaključila je.

Program se odvija i u sklopu prvog Mjeseca gastronomije – Štorije o’spize.

– S Turističko-ugostiteljskim školom Split njegujemo jednu dugogodišnju, rekla bih već i tradicionalnu, suradnju na brojnim projektima. Tako su danas učenici s poznatim kuharima pokazali iznimne vještine i spremili ukusna jela, a sve to začinili su s koktelima. Znamo da posjetitelji najbolje upoznaju destinaciju kušajući što domaći ljudi jedu, ali ‘Mjesec gastronomije’ posvetili smo našim sugrađanima. Vjerujem da uživaju u tradicionalnim recepturama, domaćim vinima i brojnim zanimljivim događanjima koja smo pripremili kroz ovaj mjesec za njih. Povratne informacije koje dobivamo s terena su pozitivne, a domaćini i gosti u listopadnu uživaju u centru Splita jer su programi i restorani veoma posjećeni. To nam je najveća potvrda uspješnosti ove manifestacije koja se trudila sugrađanima ponuditi bogat program, a mislili smo o svim generacijama – poručila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

Stav Splitsko-dalmatinske županije kao strateškog partnera u Projektu uspostave RCK je da su razmjena iskustva i primjeri dobre prakse najbolji načini kojima škole mogu unaprijediti svoj rad, pružiti bolju edukaciju svojim učenicima te postati atraktivnije za upis.

– Vrlo smo ponosni na sjajnu organizaciju manifestacije ‘Dani otvorenih vrata’ naše Turističko-ugostiteljske škole Split, čiji smo mi osnivač. Oni provode jedan hvale vrijedan projekt RCK, a trenutačno je to jedan od najvećih investicija infrastrukturnih u županiji vrijedan preko 180 milijuna kuna. Danas su u centru ovi mladi ljudi, a to je i bit politike Splitsko-dalmatinske županije – da je čovjek na prvom mjestu. Mi ćemo mlade uvijek poduprijeti kako bi mogli dati svoje najbolje. S obzirom na gospodarski status turizma u našoj županiji vrlo je jasno da ova djeca imaju budućnost nakon svog obrazovanja. Ovom prilikom bi se zahvalio svim djelatnici Turističko-ugostiteljske škole Split na čelu s ravnateljem Ivom Bilićem na sjajnom radu i uspjehu koji škola pokazuje – kazao je dožupan Stipe Čogelja.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)