Domaća marinara neusporedivo je zdravija i ukusnija od najboljih umaka koje možemo naći u supermarketu, a možemo ju napraviti samo od sastojaka koje imamo u smočnici. Umjesto obične tave u kojoj biste napravili umak, koristite wok tavu (ako ju imate) jer voda brže ispari što skraćuje vrijeme pripreme, piše Index.
Sastojci
800 g pelata iz konzerve
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
7 češnjeva češnjaka, nasjeckanih
1 sušeni čili ili prstohvat čili pahuljica
1 žličica soli
1 grančica svježeg bosiljka
Priprema
Istresite rajčice u veliku posudu i gnječilicom za krumpir ih zgnječite. U slučaju da nemate gnječilicu, vilica će sasvim dobro poslužiti. U konzervu ulijte oko 250 ml vode te protresite kako biste iskoristili sav umak od rajčice te sačuvajte.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte češnjak.
Kada češnjak počne cvrčati (pazite da ne zagori) dodajte rajčice i vodu iz konzerve. Dodajte cijelu čili papričicu ili pahuljice čilija i sol te miješajte.
Na površinu stavite grančicu bosiljka, pustite da uvene te pomiješajte s umakom. Krčkajte umak oko 15 minuta dok se ne zgusne, a ulje na površini postane jarko narančasto. Ako koristite origano, kušajte umak nakon 10 minuta krčkanja dodajući još soli ako je potrebno. Bosiljak i papričicu izvadite iz umaka.
Napomena
Marinaru koristite kao umak za pizzu, bazu za tjestenine u koji po želji dodajte povrće ili meso, kao nadjev za bruskete, njoke od cvjetače, ratatouille, juhu od rajčice ili minestrone.
Komentari (2)
Hi everyone!