Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
1:58 pm

RECEPT Musaka na grčki način

Piše N.M.

Musaka je tradicionalno grčko jelo, a iako se kod nad najčešće priprema s krumpirima – tradicionalna grčka musaka priprema se s balancanama (patlidžanima), mljevenim mesom i bešamelom, piše Punkufer.

Sastojci:

450 g miješanog mljevenog mesa

2 balancani (patlidžana)

1 glavica luka

2 režnja češnjaka

2 mrkve

svežanj svježeg peršina

žličica soli

pola žličice papra

100 g gaude

Umak bešamel:

2 žlice maslaca

2 žlice oštrog brašna

prstohvat soli

prstohvat papra

muškatni oraščić

50 ml mlijeka

Priprema:

Operite povrće, balancane narežite na tanke ploške i posložite ih po plitkom tanjuru kako bi otpustili svoje sokove. Luk, mrkvu, peršin i češnjak nasjeckajte na sitno.

U posudu stavite mljeveno meso i kuhačom ga usitnite pa dodajte prethodno nasjeckano povrće, sol i papar. Sve zajedno promiješajte i ostavite 15 minuta da se okusi povrća i mljevenog mesa prožmu. Za to vrijeme pripremite bešamel.

Kod pripreme bešamela važno je da omjer maslaca i brašna bude 1:1. U dubljoj tavici otopite maslac i dodajte brašno. Lagano miješajte da brašno ne zagori. U umak dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Pričekajte da se umak zgusne pa dodajte sol i papar te naribajte malo muškatnog oraščića. Sve zajedno za kraj dobro promiješajte.

U posudu u kojoj će se peći musaka na dno poredajte prvi sloj balancani, nakon toga dodajte sloj ranije pripremljenog mljevenog mesa i sve zalijte bešamelom. Ponovite postupak za još jedan sloj musake.

Na kraju pripreme musake sloj završite balandanama, dodajte bešamel i naribajte gaudu. Musaku pecite na 200 stupnjeva oko 40 – 50 minuta, dok se sir ne rastopi i ne poprimi zlatnožutu boju.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)