Musaka je tradicionalno grčko jelo, a iako se kod nad najčešće priprema s krumpirima – tradicionalna grčka musaka priprema se s balancanama (patlidžanima), mljevenim mesom i bešamelom, piše Punkufer.
Sastojci:
450 g miješanog mljevenog mesa
2 balancani (patlidžana)
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
2 mrkve
svežanj svježeg peršina
žličica soli
pola žličice papra
100 g gaude
Umak bešamel:
2 žlice maslaca
2 žlice oštrog brašna
prstohvat soli
prstohvat papra
muškatni oraščić
50 ml mlijeka
Priprema:
Operite povrće, balancane narežite na tanke ploške i posložite ih po plitkom tanjuru kako bi otpustili svoje sokove. Luk, mrkvu, peršin i češnjak nasjeckajte na sitno.
U posudu stavite mljeveno meso i kuhačom ga usitnite pa dodajte prethodno nasjeckano povrće, sol i papar. Sve zajedno promiješajte i ostavite 15 minuta da se okusi povrća i mljevenog mesa prožmu. Za to vrijeme pripremite bešamel.
Kod pripreme bešamela važno je da omjer maslaca i brašna bude 1:1. U dubljoj tavici otopite maslac i dodajte brašno. Lagano miješajte da brašno ne zagori. U umak dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Pričekajte da se umak zgusne pa dodajte sol i papar te naribajte malo muškatnog oraščića. Sve zajedno za kraj dobro promiješajte.
U posudu u kojoj će se peći musaka na dno poredajte prvi sloj balancani, nakon toga dodajte sloj ranije pripremljenog mljevenog mesa i sve zalijte bešamelom. Ponovite postupak za još jedan sloj musake.
Na kraju pripreme musake sloj završite balandanama, dodajte bešamel i naribajte gaudu. Musaku pecite na 200 stupnjeva oko 40 – 50 minuta, dok se sir ne rastopi i ne poprimi zlatnožutu boju.
Komentari (2)
Hi everyone!