Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
2:40 pm

FESTIVAL KARIKATURA U SOLINU: ‘U neka stara vremena moderne su bile žene s brkovima i puno deblje, a danas idu na razne tretmane. Tako je i s umjetnom inteligencijom’

U Gašpinoj mlinici u Solinu najavljen je program 18. Međunarodnog  festivala karikatura u organizaciji TZ Solin u partnerstvu s JUK Zvonimir i GK Solin te pokroviteljstvo grada Solina i Županije Splitsko-dalmatinske, koji će se održati od 28. do 30. rujna upravo na ovoj lokaciji. Riječ je o festivalu na koji pristiže oko 900 radova iz 65 zemalja svijeta sa svih kontinenata

– Ovogodišnji radovi su na temu ‘mlin’ zbog lokacije gdje se organizira festival – Gašpine mlinice, što je jedan raritet na svjetskim festivalima karikatura, jer se obično održava u galerijama ili drugim izložbenim prostorima. Radove su poslali neki od najeminentnijih svjetskih karikaturista, tako da će svi koji dođu na ovaj festival, imati što i vidjeti – rekao je osnivač i organizator festivala, Marko Ivić.

Radovi koji su stigli na festival rađeni su u različitim tehnikama, pa se tako pronašlo kolora, ali i crno bijele tehnike. Poanta, ističe organizator Ivić, je da se uistinu nešto i iskarikira, pa je Gašpina mlinica stavljena u različite kontekste. Među radovima se pronašao i moderan pristup, onaj s umjetnom inteligencijom.

– Ja osobno crtam s rukom. To bih usporedio ovako. U neka stara vremena moderne su bile žene s brkovima i puno deblje, a danas žene idu na razne tretmane, mršavije su. Prije ako je imala kvalitetniji brk, bila je bolja. Da ne spominjem kraljeve koji su tražili takve žene. Možda je malo smiješno, ali tako i umjetna inteligencija koja se pojavila. Umjetnost je umjetnost. Vi date jednome aparatu neke elemente, zadatke, odete popiti kavu i vratite se, a on izbaci rad. Nije to-to, meni je to umjetno i nije nešto što je ljudska ruka stvorila. Nisam pristalica umjetne inteligencije, mislim da u likovnoj umjetnosti neće nikada proći – objasnio je Ivić.

Cilj ovog festivala je promocija grada Solina na međunarodnom tržištu te popularizacija karikatura kao likovnog načina izražavanja, unaprjeđenje  kulturnih sadržaja za građane i posjetitelje stvarajući pritom i novi turistički proizvod u posezoni.

– Zadovoljstvo nam je što već 18. godinu za redom organiziramo Međunarodni festivala karikatura. ovim se stvara, između ostalog,i motiv za dolazak u destinaciju u post sezoni. Ono što mi je posebno zadovoljstvo je što smo uključili i škole, pa smo osim onog standardnog natječaja uključili i solinske škole, pa su i djeca poslala svoje karikature, među kojima su i dobitnici nagrada. Ovu priču gradit ćemo i sljedeće godine u suradnji s okolnim gradovima – istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Solina, Jelena Stupalo.

Ove godine tako su nagrađeni najbolji mladi karikaturisti. Prvo mjesto, prema stručnom žiriju, otišlo je u ruke Lane Bočine iz OŠ Don Lovre Katića, drugo mjesto pripalo je učenici OŠ Kralja Zvonimira, Marti Žižić dok je treće mjesto zauzela Ema Fadić iz OŠ Don Lovre Katića. 

Prva nagrada GRAND PRIX festivala ide Luki Lagatoru iz Crne Gore, drugo mjesto osvojio je Oleksy Kustovski iz Ukrajine, a treće mjesto osvojio je Emil Strniša iz Hrvatske (Solin).

Ovaj Solinski festival karikatura ima i specijalne nagrade koje idu nagrađenim autorima iz Slovenije, Italije i Francuske kao i nagradu Turističke zajednice Grada Solina koja ide poznatom Talijanskom karikaturisti Andrei Pecchiu.

Na samom otvaranju izložbe, koje je zakazano za 28. rujna u 19 sati,  kao i na druženju s karikaturistima pridružit će se i poznati karikaturisti Milan Lekić Lex i Ivica Sabolić, koji će gostima izraditi besplatne portrete-karikature. 

U petak, 29. rujna u Gradskoj knjižnici Solin održat će se radionica za škole od 10 do 12 sati, dok će istog dana u 20 sati u hotelu President Solin Arijana Čulina održati stand up komediju ‘The best of Arijana Čulina’. 

U subotu, 30. rujna, će na Malom Glorijetu biti druženje s karikaturistima u jutarnjim satima, a navečer, u 20 sati odigrat će se dramska predstava ‘Brigo moja priđi na drugoga’ u izvedbi udruge Most iz Trilja.

Izložba se može pogledati do četvrtka, 5. listopada, od 17 do 19 sati, izuzev nedjelje, a ulaz na sve događaje je besplatan, poručuju iz organizacije.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)