Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
6:18 pm

‘Dom’ Petra Grimanija u prostorima Doma mladih i MKC-a

Piše A. A.

U prostorima Doma mladih i galerije MKC 22. rujna 2023. može se pogledati izložba splitskog multimedijalnog umjetnika Petra Grimanija pod naslovom ‘Dom’. Valja istaknuti kako umjetnik podjednako tretira sve prostore Doma, neovisno o njihovoj dovršenosti odnosno trenutnoj funkciji.

U kolopletu prostornih i sadržajnih asocijacija izložba pokušava objediniti autorovu dosadašnju multimedijalnu umjetničku produkciju s novim radovima izvedenim za ovu priliku.

‘Grimanijeva umjetnička praksa – iako koristi slojevit rječnik, metodologiju i multidisciplinarnu paradigmu suvremenog umjetničkog stvaralaštva – sadržajno se oslanja na lokalni prostor, njegovo materijalno i duhovno nasljeđe. U referencama prožetim osjećajem za mistične aspekte zbilje, sada prilagođenim arhitekturi, potencijalima, stvarnosti i sudbini Doma mladih, Grimani njegov status nezavršenog, neuralgičnog toposa uzdiže do spomenika lokalnoj, državnoj, pa i sve civilizacijskoj distopiji’, kazao je kustos Branko Franceschi

Neprestano reagirajući na prostor i vrijeme zgrade Doma za interpretaciju vlastitih ideja i iskustava, umjetnik koristi medije videa, VR, prostornih instalacija, slike, fotografije, skulpture i happeninga. Izložbi pristupa kao otvorenom radnom procesu u nekoliko faza. Nakon happeninga ‘Jesen’ (23. prosinca) slijede projekcije video-radova uz razgovor s umjetnikom u prostoru Beton kina u Domu mladih: u petak, 29. rujna, u 17 sati – ‘Karneval’ (priča o karnevalu i alternativnoj splitskoj umjetnosti od 90-ih na dalje) te u subotu, 30. rujna, u 17 sati – ‘Obitelj’. 

Završna faza radnog procesa na projektu ‘Dom’ najavljena je za petak, 6. listopada, u 20 sati pod naslovom ‘Zlatni rez’ ili otvorenje vremenske kapsule izložbe.

Za snimanje VR sadržaja zaslužni su Petar Grimani i Ivor Igrec. Igrec potpisuje i adaptaciju i postavljanje VR saržaja. Za dizajn zvuka zaslužan je pak Luka Barbić.

Organizacijski nositelj programa je Multimedijalni kulturni centar Split. Podržavaju ga Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Split. 

Izložba u Domu mladih se može pogledati do 12. listopada svakog dana od 14 do 21 sat. Ulaz je slobodan.

Petar Grimani (rođen 1971.) završio je studij slikarstva u Splitu i Firenci te magisterij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Djeluje u brojnim umjetničkim disciplinama kao što su performans, slikarstvo, skulptura, multimedija, video, animacija, film, kazalište. Objavljivao je eseje i članke o umjetnosti u raznim dnevnicima i novinama te je organizirao pokretao brojne izložbe i  umjetničke projekte. Područja njegovog umjetničkog interesa uključuju poslijeratne traume, migraciju, antropologiju, prirodu, društveni aktivizam, bioetiku. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)