Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
2:31 pm

FOTOGALERIJA Uskoro se otvara Centar za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ u Dugopolju

Nositelj EU projekta ‘Skriveni habitati’ – Splitsko-dalmatinska županija održala je danas, zajedno s partnerima, završnu konferenciju projekta Centra za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ u Dugopolju. Procijenjena vrijednost EU projekta je 34 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine 19 milijuna kuna, a riječ je o projektu koji u prvi plan stavlja prezentaciju prirodne baštine i održivi turizam Splitsko-dalmatinske županije. Poludnevni program konferencije projekta započeo je obilaskom 1500 godina stare masline u Kaštel Štafiliću, čiji je okoliš preuređen u edukacijsku zonu za školu u prirodi i turističko razgledavanje, a nastavio se u Dugopolju gdje je Splitsko-dalmatinski župan, Blaženko Boban, obavio primopredaju Centra za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ na upravljanje Javnoj ustanovi More i krš. 

– U tri pravca ću reći vrijednost ovog projekta zbog kojeg se danas osjećam posebno sretno. Stalno sa svojim suradnicima zagovaram disperziju turizma, po vertikali i horizontali. U frekventnim turističkim gradovima i mjestima trebamo isticati našu hrvatsku Provansu, našu Dalmatinsku zagoru, kako bi velike količine turista usmjerili i na druga bogatstva našeg kraja. Ovo danas je otvaranje vrata tome, projekt je vrijedan preko 35 milijuna kuna. On je i edukativnog karaktera za svu djecu osnovnih i srednjih škola. S obzirom na to da je jedinstven u ovom dijelu Europe zasigurno ćemo se širiti i u druge županije. Treće, ovaj projekt pokazuje sinergiju regionalne i lokalne vlasti, imali smo desetak partnera na ovom projektu. Današnji čin prvog poluvremena koji smo uspješno završili predajemo našoj Javnoj ustanovi More i krš. Nadam se da će i drugo poluvrijeme biti uspješno kao i prvo. Ponosni smo što smo napravili na vratima Dalmatinske zagore – poručio je Blaženko Boban.

EU projekt ‘Skriveni habitati’ se provodi u sklopu poziva ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine’, objavljenog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nije krio oduševljenje.

– Ovaj centar je ostavio veliki dojam na mene da ću prvom prigodom svog trogodišnjeg sina dovesti u Dugopolje jer je iznimno prilagođen za djecu. Svi stanovnici Dugopolja, ali i Splitsko-dalmatinske županije mogu biti ponosni što su dobili jedno ovakvo mjesto u svojoj blizini. Ovakvi projekti kreiraju dodanu vrijednost i dodatni su zamašnjak gospodarskom razvoju i podizanju kvalitete života našim građanima – poručio je Filipović.

Ključni pokazatelji uspješnosti EU projekta mogu se svrstati u 4 cjeline, koje ostaju kao trajno dobro lokalnoj zajednici i početni potencijal za razvoj održivog turizma u županiji. 

– Projekt se sastoji od pet komponenata. Ovaj multimedijalno-edukativni centar interpretira prirodnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije. Smješten je u blizini najfrekventnijeg izlaza s autoceste, te na sjecištu puteva prema obali i zaleđu, što ga pozicionira kao polaznu točku za otkrivanje prirodnih ljepota Dalmatinske zagore s fokusom na outdoor aktivnosti i doživljaje dostupne 365 dana. Zatim, Edukacijska dvorana u Dugopolju koja je preuređena dvorana u sklopu nogometnog stadiona i omogućava edukacije većeg broja posjetitelja. Dvije interpretacijske staze kroz prirodu za planinare i rekreativce te Interpretacijsku zonu – Maslina na lokaciji 1500 godina stare Masline u Kaštel Štafiliću. Ovo je projekt koji je već prepoznat kao novi turistički proizvod, ali su ga i škole uvrstile u svoj kurikulume – otkrio je Stipe Čogelja, voditelj EU projekta i dožupan.

Projekt je namijenjen lokalnom stanovništvu, turistima, turističkim agencijama, udrugama turističkih vodiča, hotelima i kampovima, privatnim iznajmljivačima, poduzetnicima, obrtima i OPG-ovcima, vrtićima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima, ekološkim udrugama i znanstvenoj zajednici. Kako bi se postigao što snažniji dojam posjetitelja, Centar uspješno integrira edukacijsko-interpretacijske funkcije i s ugostiteljskim sadržajima: kreativno osmišljen ambijent je asocijativno vezan za prirodnu baštinu, a sastoji se od tri zone – restoran, vinski bar/enoteka i caffe bar. U restoranu će biti projiciran sadržaj vezan za prirodnu baštinu koji će stvoriti food experience ugođaj, dok će vinski bar biti mjesto za degustaciju dalmatinskih vina i maslinovog ulja, te prezentaciju proizvoda lokalnih proizvođača.

– Otvoreno je šest novih radnih mjesta, a ono što je još bitno istaknuti je da ovaj centar mora generirati 20 tisuća posjeta godišnje. Sve su to dolasci koji potiču razvoj naše općine, a mi ćemo i u budućnosti raditi na dodatnim sadržajima koji će obogatiti ponudu – zaključio je načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić

Poslije razgledavanja Centra, Dječji folklorni ansambl KUD Pleter uzvanicima je izveo glazbeno-scenski prikaz u kojemu su oživjeli zaboravljene dječje igre i napjeve, ali i pokazao svoje umijeće sviranja na tradicionalnim hrvatskim glazbalima. O tome koliko su uspješni u tomu, svjedoči i zlatna medalja na nedavno održanom Festivalu dječjeg folklora Hrvatske – Kutina 2022. Po sadašnjim projekcijama JU More i krš, Centar za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ bi do kraja ove godine trebao otvoriti svoja vrata lokalnim stanovnicima i turistima.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)