Samo dvadesetak poljoprivrednika u Hrvatskoj uzgaja mak. Njegova mala crna zrnca rado jedemo u kolačima i pecivima, a proizvođači ga vole jer je to kultura koja traži malo, a daje mnogo, javlja HRT.
Ivan Delibos na tržnici prodaje više od 30 godina. Svojim kupcima uz različite žitarice koje uzgaja, među ostalim nudi i mak. ‘Ja sam jesenas već posijao za narednu godinu, mak je već vani. Sijano je sa starom sijačicom iz Austro-Ugarske, konjskom, to je preuređeno za traktor. Ove godine imali smo deset ari posijano i ne mogu vjerovati da smo dobili 100 kila maka’, istaknuo je Ivan Delibos, vlasnik OPG-a iz Grabovca.
Isplativa, ali, nažalost, zapostavljena, ta zrnata kultura snažno djeluje na organizam.
‘Obiluje proteinima, ima ih preko 20%, prehrambena vlakna koja su itekako bitna, za reguliranje probave i ono što je najvažnije – mak sadrži pravu riznicu minerala i elemenata u tragovima. Izvrstan je izvor cinka, bakara, magnezija, mangana, kalcija i željeza’, naglasila je Ljiljana Olujić, organizatorica Zelenog četvrtka.
Koristan je i kao prirodni analgetik, opušta, štiti kosti, a nezaobilazan je u slasticama. Unatoč izvrsnim svojstvima, u Hrvatskoj samo dvadesetak poljoprivrednika uzgaja mak, i to na manje od 100 hektara. Na osječkoj tržnici građani ga mogu kupiti po cijeni od 100 kuna za kilogram.
Komentari (2)
Hi everyone!