Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
2:00 pm

Opušta, štiti kosti, prirodni je analgetik, pomaže pri probavi, a uzgaja ga tek 20-ak poljoprivrednika

Piše N.M.

Samo dvadesetak poljoprivrednika u Hrvatskoj uzgaja mak. Njegova mala crna zrnca rado jedemo u kolačima i pecivima, a proizvođači ga vole jer je to kultura koja traži malo, a daje mnogo, javlja HRT.

Ivan Delibos na tržnici prodaje više od 30 godina. Svojim kupcima uz različite žitarice koje uzgaja, među ostalim nudi i mak. ‘Ja sam jesenas već posijao za narednu godinu, mak je već vani. Sijano je sa starom sijačicom iz Austro-Ugarske, konjskom, to je preuređeno za traktor. Ove godine imali smo deset ari posijano i ne mogu vjerovati da smo dobili 100 kila maka’, istaknuo je Ivan Delibos, vlasnik OPG-a iz Grabovca.

Isplativa, ali, nažalost, zapostavljena, ta zrnata kultura snažno djeluje na organizam.

‘Obiluje proteinima, ima ih preko 20%, prehrambena vlakna koja su itekako bitna, za reguliranje probave i ono što je najvažnije – mak sadrži pravu riznicu minerala i elemenata u tragovima. Izvrstan je izvor cinka, bakara, magnezija, mangana, kalcija i željeza’, naglasila je Ljiljana Olujić, organizatorica Zelenog četvrtka.

Koristan je i kao prirodni analgetik, opušta, štiti kosti, a nezaobilazan je u slasticama. Unatoč izvrsnim svojstvima, u Hrvatskoj samo dvadesetak poljoprivrednika uzgaja mak, i to na manje od 100 hektara. Na osječkoj tržnici građani ga mogu kupiti po cijeni od 100 kuna za kilogram.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)