Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
1:23 pm

Doznajte kako često treba jesti češnjak

Piše P. I.

Češnjak je jedna od najstarijih uzgojenih biljaka na svijetu i može se naći u skoro svakoj kuhinji. On, međutim, nije samo sjajan dodatak vašim obrocima, već je i jako zdrava namirnica.

Volimo koristiti češnjak kada smo prehlađeni jer pomaže u borbi protiv kašlja i jača imunološki sustav. Sadrži mnoge aktivne kemijske spojeve i antioksidanse koji osiguravaju zdravlje cijelog organizma, zbog čega se često naziva prirodnim antibiotikom, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Češnjak je izuzetno hranljiv, pozitivno utječe na razinu šećera u krvi, smanjuje sintezu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, djeluje antiupalno i brine o zdravlju probavnog sustava. Posebno veliki broj ljekovitih svojstava krije se u češnjaku zbog moćnog spoja alicina koji inače štiti biljku od bakterija i gljivica.

Da biste maksimalno iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, redovno ga konzumirajte.

Češnjak je najbolje jesti sirov i najmanje tri režnja dnevno.

Prije jela zgnječite ga da biste stimulirali enzimsku reakciju koja proizvodi alicin, sastojak koji čini češnjak tako zdravim.

Ako termički obrađujete češnjak, to treba učiniti vrlo brzo.

Mnogi ljudi izbjegavaju češnjak zbog njegovog mirisa. Ali upravo ovaj mirisni sastojak daje mu njegova ljekovita svojstva.

Ako ste zabrinuti zbog lošeg zadaha, možete ga riješiti žvakanjem peršinovog lišća ili zrna kave.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)