Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
4:45 pm

RECEPT Okruglice od riže

Piše M.K.

Pržene okruglice od riže, koje se nazivaju i arancini, idealan su obrok ako nemate ideju što napraviti s ostatkom riže ili rižota. Možete ju začiniti dodacima poput sireva, sezonskog povrća ili mesa. Kuhana riža oblikuje se u okruglice koje se zatim prže u ulju, piše Index.

Sastojci

2 žlice maslinovog ulja

15 g maslaca

1 glavica fino nasjeckanog luka

1 češanj češnjaka

350 g riže za rižoto

150 ml suhog bijelog vina

1,2 l vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca

100 g sitno naribanog parmezana

1 žlica limunove korice

150 g gaude, narezane na 18 manjih komada

Biljno ulje (za prženje)

70 g oštrog brašna

70 g glatkog brašna

3 veća jaja

150 g krušnih mrvica

Sol po ukusu

Papar po ukusu

Priprema

U loncu zagrijte ulje i maslac. Dodajte luk i prstohvat soli pa pržite na laganoj vatri dok ne omekša, otprilike 15 minuta. Dodajte protisnuti ili nasjeckani češnjak pa pržite još minutu. Umiješajte rižu i kuhajte jednu minutu pa ulijte vino. Kuhajte dok otprilike pola tekućine ne ispari. Ulijte ½ temeljca i pirjajte, miješajući, dok riža ne upije tekućinu. Preostali temeljac dodajte postepeno, cijelo vrijeme miješajući. Kuhajte otprilike 20 do 25 minuta dok riža ne bude kuhana. 

Umiješajte parmezan, limunovu koricu i začinite po ukusu.

Kuhanu rižu sklonite s vatre, rasporedite po limu za pečenje i ostavite da se ohladi. 

Ohlađenu rižu podijelite na 18 jednakih dijelova – neka mjera bude veće od loptice za golf. Rižu dlanovima oblikujte u manju pljeskavicu. U sredinu riže stavite komad mozzarelle, a zatim ju oblikujte u okruglicu. Lagano navlažite ili nauljite ruke kako bi lakše oblikovali rižu. Ponovite postupak s ostatkom okruglica.

Jajima dodajte sol i papar po ukusu pa ih istucite. Brašno i krušne mrvice odvojite u dvije plitke posude. Svaku okruglicu uvaljajte u brašno, jaja pa u krušne mrvice. Slažite na veći pladanj i ostavite sa strane. 

Polovicu većeg lonca napunite uljem i zagrijte na srednje jakoj vatri. Pričekajte dok termometar ne pokaže 170 stupnjeva ili dok komad kruha, stavljen u ulje, ne postane zlatno smeđe boje u roku od 45 sekundi. 

Okruglice pecite u ulju, u turama 5 do 10 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Pečene odložite na pladanj obložen papirnatim ručnikom kako bi se upio višak masnoće. 

Poslužite toplo uz umak od rajčice. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)