Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
4:20 pm

EHF EURO 2022 Pred Hrvatskom je ključan dvoboj s Mađarskom

Piše HRS

Nakon poraza od Norveške i očekivane pobjede Mađarske nad Švicarskom, 2. kolo EHF EURA 2022 u Ljubljani, u skupini A, donosi nam jedan od najvažnijih susreta prvog kruga natjecanja. U nedjelju 6. studenog u 18 sati u Stožice Areni igraju Hrvatska i Mađarska. A pobjednik tog susreta, vrlo vjerojatno prenosi dva boda u drugi krug. To bi mogla biti kapitalna vrijednost.

U prvim susretima vidjeli smo očekivane igre Hrvatske i Mađarske. Naša reprezentacija pružila je jako dobar otpor favoriziranom sastavu Norveške koji je aktualni svjetski i europski prvak. Bez obzira na brojne promjene u njihovom sastavu i oslabljenu Hrvatsku koja igra bez Ćamile Mičijević, Dejane Milosavljević, Ane Turk, Josipe Mamić i Katarine Pavlović, Norveška je još jednom pokazala klasu i ponovno istaknula kandidaturu za najviše postolje.

Mađarska se pak, dosta namučila protiv borbene Švicarske. Do pobjede 33:28 stigli su u posljednjih desetak minuta kad su Švicarke napravile bezbroj tehničkih pogrešaka igrom sedam na šest i praznim vratima.

Sastav naših sjevernih susjeda dosta se promijenio u posljednjih 365 dana. Najprije je na klupu te ekipe sjeo Vladimir Golovin. A on je mađarsku juniorsku reprezentaciju 2018. doveo do naslova svjetskih, a 2019. i europskih  prvakinja. I naravno da je u A selekciju sada povukao veći dio tih igračica. Pri tome je dakako sačuvao dio iskusnih igračica koje su nosile mađarsku reprezentaciju posljednjih nekoliko godina na velikim natjecanjima, a posebno njihove udarne klubove poput Gyora, Ferencvaroša, Debrecena… Na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2021. godine bio je deseti, što je najbolji mađarski rezultat na tim natjecanjima od 2013. godine.

Na vratima Mađarske reprezentacije tako se nalazi Melinda Szikora, članica SG BBM Bietigheima. Iskusna je, ima 33 godine. Pobjednica EHF Europske lige prošle sezone. Tu su još  Kinga Janurik (30. god, 49 nastupa / 1 pog. Ferencvaroš) i Zsofi Szemerey (28. god. / 8 nastupa, Mosonmagyarovari). Protiv Švicarske su imale samo 5 obrana i možda je to naša velika prilika.

Na poziciji srednje vanjske, Mađarska ima Petru Vamos. Ona je mozak te ekipe i prvi izbor od tri srednje vanjske mađarskog izbornika. Ima 22 godine, igračica je Debrecena. Protiv Švicarske sjajna, 6 pogodaka od 8 pokušaja. Izvrsna u prolazima. Tu je još iskusna Eszter Toth, ali i još jedna 22-godišnjakinja Csenge Kuczora. Prva igra u Mosonmagyarovariju, druga pak, u Praktiker – Vacu. Dobro je što ih Tea Pijević koja igra u mađarskoj ligi odlično poznaje.

Na vanjskim pozicijama mađarski izbornik ima jako puno mogućnosti. Lijevo je prvi izbor – Greta Kacsor (22. god, Debrecen) pa zatim slijede Kinga Debreczeni Klivinyi (30. god, Siofok) i Dora Hornyak, kapetanica reprezentacije (30. god, Debrecen). Desno je pak, prvo ime Katrin Klujber (23. god., Ferencvaroš) sjajan strijelac, gotovo nepogrješivi izvođač sedmeraca. Premda ima samo 170 cm, s lakoćom zabija s devet metara. Tu je i mlada Anna Albek (20. god., 189 cm, Mosonmagyarovari). I ona ima top u ruci.

Krila su oduvijek bila jaka snaga Mađaraske. Tako je i ovaj put. Teško je reći tko je bolji: Greta Marton ili Dorina Korsos, lijevo ili Viktoria Gyorgi Lukacs (6 od 6 realizacija protiv Švicarske), odnosno Alekxandra Topfner desno.

Na crti su pak, Reka Bordas (25 god., 184 cm) i Noemi Pasztor (23. god, 180 cm). Koliko god su dobre  napadački, iznimno su važne za mađarsku igru u obrani. Kada im u sredini obrane dodate Doru Hornyak, dobijete pravi beton na crti od 6 metara.

Mađarska je jedna od onih reprezentacija koja je bila na svim europskim prvenstvima. Do sada je osvojila četiri medalje. Europske prvakinje bile su 2000. godine, a tu su još i tri bronce 1998., 2004., 2012. Deset godina dakle, čekaju na novu medalju. U posljednjih šest godina promijenili su pet izbornika, tragajući za nekim tko ih može ponovno vratiti na pobjedničko postolje.

Mađarska juniorska reprezentacija bila je svjetski prvak 2018., i srebrna 2022. godine. U međuvremenu su osvojile dva europska zlata 2019., i 2021. godine. Može li se ta nedvojbena vrijednost i kvaliteta brzo preliti u seniorski uzrast, ostaje da vidimo. Jer seniorke su od posljednje medalje osvajale 2014. 6. mjesto, 2016. 12. mjesto, 2018. 7. mjesto i 2022. 10.mjesto. Mađarski prosjek godina je 25,5. Samo četiri igračice imaju 30 i više godina. Čak devet ih je ispod 23 godine. Njihov plan je jasan – Olimpijske igre u Parizu, i Europsko prvenstvo 2024. godine kojem su jedan od domaćina.

S 51 pobjedom na europskim prvenstvima do sada, Mađarska je treća zemlja po uspješnosti. Bolje su samo ekipe Norveške i Danske.

Hrvatska i Mađarska do sada su igrale šest puta na velikim natjecanjima. Svaka reprezentacija ima po tri pobjede. Posljednje mađarsko slavlje bilo je na EP-u u Francuskoj 2018 18:24, a naše u Danskoj prije dvije godine 24:22.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)