Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
11:13 pm

ŠOKANTNI REZULTATI: 70% bazena privatnih iznajmljivača na Kvarneru puno opasnih bakterija

Piše A. A.

Plate ih kao suho zlato, a dobiju kaljužu. Za kućama s bazenima ili jacuzzijima vlada pomama, ali pitanje je tko bi platio taj luksuz kada bi znao u što ulazi. Važno je pripaziti gdje ljetujemo jer su u mnogima prisutne vrlo opasne bakterije

Rezultati ispitivanja koje je objavio RTL šokantni su. Naime, sedam od deset testiranih privatnih bazena na Kvarneru nema zdravstveno ispravnu vodu.

Ove je godine analizirano oko dvije tisuće uzoraka, 1500 iz bazena sa slatkom i 500 sa slanom vodom. Oko 40 posto bilo je zdravstveno neispravno.

‘Analizirano je oko 200 uzoraka kod privatnih iznajmljivača. Oko 70 posto uzoraka je bilo zdravstveno neispravno, a oko 30 posto uzoraka je bilo zdravstveno ispravno’, kazao je voditelj Odsjeka za vode i otpad NZJZ-a Primorsko-goranske županije Aleksandar Bulog.

Od 200, 140 loših. Stvarno stanje na terenu još je gore jer mnogi vlasnici nemaju ugovor o testiranju. 

U šest bazena na Kantridi pliva oko tisuću ljudi na dan. U ‘mozgu’ cijelog kompleksa vodi se briga o kvaliteti vode. Tamo se ona filtrira, kemijski tretira i dodaje svježa.

‘Mi dodajemo natrij-hipoklorid, sumporna kiselina. Mora se snižavati pH vrijednost. Dodajemo aluminij poliklord za što bolju, bistriju vodu’, istaknuo je voditelj tehnike Bazena Kantrida Milorad Kovačević.

Zavod ih kontrolira. Automatizirani sustav je ključ jer je nekontrolirano dodavanje klora preopasno.

‘Zatvoreni bazeni po pravilniku se jednom mjesečno ispituju, dok se otkriveni vanjski bazeni ispituju dva puta mjesečno’, napomenula je sanitarna inženjerka NZJZ-a Primorsko-goranske županije Belma Hajdarević.

Uzorci s gradskog bazena nose se u laboratorije Zavoda.

‘U vodi se ispituje pH, vodljivost, mutnoća i boja vode. To pristupa analizama koje moraju biti gotove u 24 sata’, kazala je za RTL voditeljica laboratorija u NZJZ-u Primorsko-goranske županije Vanda Piškur.

Mikrobiološke analize traju 48 sati i potvrđuju patogene bakterije.

Što se tiče kemijskih pokazatelja, trihalometani su poznati po tome da su vrlo opasni za centralni živčani sustav. Vrlo su opasni za bubrege i jetru jer imaju određenu dozu kancerogenosti.

Ključ je u edukaciji vlasnika. Onima koji uživanje u bazenu skupo plaćaju savjet – dobro provjerite kod koga ljetujete.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)