Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vjenčanje
11:42 pm

Stručnjaci ‘izračunali’ koja je dob najbolja za stupiti u brak

Piše A. A.

Izvanbračni partneri, bez obzira na godine, često se suoče s pitanjem o braku, vrlo specifičnim za ove prostore. Za one koje muči kad bi bilo najbolje ozakoniti vezu, stručnjaci imaju odgovor.

Idealno je najprije završiti obrazovanje, naći stabilan posao i riješiti stambeno pitanje. Mladi Hrvati, a i oni ne tako mladi, svjesni su koliko je teško ispuniti svaku od ove tri stavke. No postoje i takvi te im se preporuča stupiti u brak jer razloga za čekanje nema.

Također, novinar Brian Christian i kognitivni znanstvenik Tom Griffiths kroz svoju su knjigu ‘Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions’ (hrv. ‘Algoritmi za život: Računalna znanost ljudskih odluka’) došli i do spoznaje s koliko se godina najbolje vjenčati. Odgovor je – 26. Kako su došli do te brojke?

Prema knjizi, većina donosi najbolje odluke nakon pregledavanja ’37 posto opcija’. Koriste se primjerom provjere kandidata za posao i tvrde da bi nakon pregledavanja 37 posto onih koji su se prijavili imalo smisla izabrati kandidata koji je kvalificiran bez daljnjeg traženja, prenosi N1

Autori studije kažu da u ovom trenutku recenzenti kandidata imaju dovoljno informacija da naprave dobar izbor, ali ne i previše da bi bili opterećeni neodlučnošću. Dvojac ide i dalje pa navodi da ovo pravilo funkcionira i pri odabiru partnera. Raspon je u kojem se obično traži ljubav između 18-40, a 37 posto je 26. Nakon toga kvaliteta opcija počinje padati.

Naravno, sve ovo su ‘hladne’ brojke i ne moraju imati vezu sa stvarnosti, ali imaju smisla. Posebno ako znamo da se ljudski mozak razvija do 25. godine pa su sve odluke nakon toga zrelije, mudrije, a može se reći i – pametnije.

Samo, ništa od ovoga ne može garantirati i uspješan brak…

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)