Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
11:09 am

NEMA NAPRETKA U PREGOVORIMA Američka košarkašica bit će prebačena u rusku kažnjeničku koloniju

Piše M.K.

Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner prebačena je prošlog tjedna iz pritvorskog centra izvan ruske prijestolnice i na putu je u kažnjeničku koloniju, rekao je u srijedu njezin pravni tim, piše The Guardian.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje uhićena je 17. veljače, tjedan dana prije nego što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, u moskovskoj zračnoj luci s punjenjem za vape koji sadrže ulje kanabisa, koje je zabranjeno u Rusiji. Bijela kuća je njezino pritvaranje nazvala ‘pogrešnim’.

Osuđena je 4. kolovoza na devet godina zatvora zbog optužbi za posjedovanje i krijumčarenje droge.

Rano u srijedu, tajnica za tisak Bijele kuće Karine Jean-Pierre izdala je priopćenje u kojem stoji: ‘Svaka minuta koju Brittney Griner mora izdržati u nezakonitom pritvaranju u Rusiji je jedna minuta predugo’ i dodala da Bidenova administracija ‘i dalje neumorno radi kako bi je osigurala oslobađanje’.

Griner je priznala krivnju, ali je rekla da je napravila ‘slučajnu pogrešku’ i da nije namjeravala prekršiti zakon. Posjetili su je američki dužnosnici ranije ovog mjeseca, nakon što je odbijena njezina žalba na kaznu.

Nije poznato ni gdje se Griner točno nalazi niti njezino konačno odredište, stoji u priopćenju pravnog tima, dodajući da u skladu s ruskim procedurama njezini odvjetnici, kao i američko veleposlanstvo, trebaju biti obaviješteni po njezinom dolasku na odredište.

Jean-Pierre je dodala da je američki predsjednik Joe Biden naredio svojoj administraciji da ‘natjera ruske otmičare da poboljšaju tretman i uvjete koje će možda biti prisiljena trpjeti u kažnjeničkoj koloniji’. 

U priopćenju se ne navode detalji o tome gdje se Griner nalazi.

Bidenova administracija je krajem srpnja predložila dogovor o razmjeni zatvorenika s Rusijom kako bi se osiguralo njezino oslobađanje, kao i ono bivšeg američkog marinca Paula Whelana, ali Moskva tek treba pozitivno odgovoriti na ponudu.

‘Unatoč nedostatku pregovora u dobroj vjeri od strane Rusa, američka vlada nastavila je pratiti tu ponudu i predlagati alternativne potencijalne načine napretka s Rusima kroz sve dostupne kanale’, rekla je Jean-Pierre.

Pogoršanje veza između Rusije i Zapada zakompliciralo je pregovore da se osigura Grinerino oslobađanje.

‘Naša primarna briga i dalje je zdravlje i dobrobit BG’, rekla je Grinerina agentica, Lindsay Colas, u zasebnoj izjavi, misleći na igračicu koristeći njene inicijale.

‘Dok prolazimo kroz ovu vrlo tešku fazu ne znajući točno gdje je BG ili kako joj je, tražimo podršku javnosti da nastavimo pisati pisma i izražavati svoju ljubav i brigu za nju’, rekao je Colas.

Rekla je da je Grinerin tim ostao u bliskom kontaktu s američkom vladom, kao i s Richardsonovim centrom, nazvanim po bivšem američkom diplomatu i guverneru Novog Meksika Billu Richardsonu, koji je privatno radio na oslobađanju američkih zatvorenika u inozemstvu.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, u ranijoj je izjavi opisao Grinerine uvjete kao ‘nepodnošljive’, a suđenje kroz koje je morala proći kao ‘još jedan lažni sudski postupak’.

Whelana je Rusija osudila za špijunažu i osudila na 16 godina zatvora 2020. On poriče špijunažu, smatra da mu je smješteno u tajnoj operaciji. Washington je zatražio njegovo oslobađanje.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)