Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
10:05 am

DOLINA NERETVE Spomenik podignut jednoj mandarini

Piše N.M.

Osamdesetosmogodišnja baka Križa prije 70 je godina u dolini Neretve zasadila prve sadnice mandarine. I dalje spretno bere mandarine koje još od osamdesetih rastu u njezinom vrtu. Jedina je koja još može ispričati autentičnu priču o prvim sadnicama, javlja HRT.

– Svi su pomrli, nikoga nema živa više, a i ja čekam kad ću – rekla je Križa Zonjić iz Opuzena.

Prve su neretvanske mandarine, kaže, uzgojene na Salacanovom imanju ili ‘kod pošte’ i to sorte Unshiu kasnije zasađenih u Lukama gdje danas je danas velika plantaža s novim nasadima. 

– Za 1. maja se je veselilo na Ušću i pekli janjci i posadila se prva naranča za Ušće dolje u dolini Neretve – kazala je baka Križa.

I nakon toga su se mandarine razmnožile?

– Razmnožile i sadnice su bile vrlo, vrlo skupe – odgovorila je Križa.

Ostalo je povijest, i, nažalost, rijetka su autentična stabla ostala i sačuvana. 

Novinarka Mateja Delija pokazala je plod manadarine zasađene prije 65 godina.  Iako se radi o starom stablu i dalje daje izvrsne i ukusne plodove.

Ova mandarina ima svoju spomen-ploču jer je jedina ostala od nekadašnjeg nasada s 500 stabala. Danas je na tom mjestu jedna od najvećih stanica za dozrijevanje i otkup voća koju su osnovala dvojica prijatelja. Jedan od njih nećak je osnivača PIK-a Neretve Stanka Parmaća koji je među prvima poljoprivrednike poticao da sade mandarine jer će od njih jednog dana moći dobro živjeti.

– Oni hrabriji ljudi koji su malo više bili u tom smislu ušli su u tu proizvodnju. Kad su im stabla došla na rod, to je bila baš prava, zarada i moglo se od toga jako dobro živjeti – rekao je Niko Ujdur  iz Frigo Bonsaija.

– Pošto je ovo linija kontinentalne i mediteranske klime, između ostalog, bilo je predloženo da se ide u sadnju citrusa jer je to granična linija za uzgoj citrusa – kaže agronom Ante Parmać

Zbog klimatskih promjena kroz godine teško je bilo očuvati stara stabla agruma, zato se takvi primjerci ovdje smatraju posebnima. Stanko Salacan iz Opuzena u svom vrtu još posjeduje limun kojeg je zasadio njegov otac sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

– Do dana današnjega je on živ i nitko ne zna u dolini Neretve koliki je vijek trajanja agruma. Ja mislim da je ovo najstariji – rekao je Salacan.

Srećom ima još starih koji svjedoče važnoj povijesti. U dolini Neretve danas je zasađeno više od dva milijuna stabala, a mandarina je postala ‘brend’ ovog dijela Hrvatske. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)