Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Svijet
10:50 pm

Uoči sastanka na vrhu u Granadi Komisija je analizirala postignuća i utvrđuje područja djelovanja za izgradnju otpornije, konkurentnije i održivije Europe

Piše M.K.

Današnjom Komunikacijom Komisija doprinosi skorašnjoj raspravi u Granadi o otvorenoj strateškoj autonomiji EU-a usmjerenoj prema budućnosti i o prioritetnim ciljevima politike EU-a u nadolazećim godinama. Razmatraju se postignuća i izazovi u izgradnji otpornijeg, konkurentnijeg i održivijeg gospodarstva, zaštiti građana EU-a i jamčenju njihove dobrobiti. To se nadovezuje na Izjavu iz Versaillesa koju su čelnici i čelnice EU-a donijeli 11. ožujka 2022.

U Komunikaciji se navode konkretna područja u kojima je potrebno uložiti više napora, kao što su izgradnja inovativnijeg i međusobno povezanijeg jedinstvenog tržišta, očuvanje unutarnje kohezije, poticanje saveza s međunarodnim partnerima i izgradnja kapaciteta EU-a kao pružatelja sigurnosti za građane i regiju. EU mora nastaviti raditi na smanjenju rizika i jačanju gospodarske i industrijske baze uz istodobnu zaštitu gospodarske sigurnosti i jedinstvenog socijalnog modela.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: ‘Europa je odlučno reagirala na geopolitičko i gospodarsko okruženje koje se brzo mijenja. Zbog nove stvarnosti moramo ojačati kapacitete za zaštitu strateških interesa Europe i pružanje sigurnosti građanima i partnerima. Od Versaillesa EU je usredotočen na svoje ciljeve i pretvara se u otpornije, konkurentnije i održivije gospodarstvo. Nastavit ćemo djelovati zajedno i dodatno jačati veze s partnerima i onima koji dijele našu zabrinutost i interese’.

Čelnici država ili vlada EU-a sastali su se 10. i 11. ožujka 2022. u Versaillesu. Obvezali su se preuzeti veću odgovornost za sigurnost Europe, ojačati obrambene kapacitete i poduzeti daljnje korake prema izgradnji europskog suvereniteta, smanjenju ovisnosti i osmišljavanju novog modela rasta i ulaganja. Neformalni sastanak čelnika država i vlada EU-a održava se u Granadi 6. listopada.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)