Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
5:25 pm

Verstappenu i posljednja trka sezone, Leclerc obranio čast Ferrarija

Lani se u zadnjoj trci odlučio svjetski šampion u infarktnoj završnici, a ove godine u Abu Dhabiju borba se vodila između Charlesa Leclerca i Sergia Pereza za drugo mjesto u poretku vozača. Perez je mogao imati povoljnu situaciju da se Max Verstappen nije prije tjedan dana u Brazilu oglušio na molbu iz boksa i propustio svog momčadskog kolegu. 

Potpuno bodovno poravnati vozači Ferrarija i Red Bulla izašli su na stazu u Abu Dhabiju, na kraju je slavio Leclerc koji je ciljem prošao drugi iza Verstappena. Perez je imao jednu izmjenu guma više i petnaestak krugova prije kraja krenuo je u bespoštednu potjeru za Leclercom. 

Pun žara napravio je grešku i prerano pretekao Lewisa Hamiltona, koji je odmah potom vratio poziciju pod DRS-om. Meksikanac je trebao potom odvoziti cijeli krug iza vozača Mercedesa da bi se probio u poretku. 

Na koncu mu je Leclerc pobjegao tek za nešto više od sekunde. Da je bio malo strpljiviji, moguće je da bi Red Bull ostvario željeni cilj, oba vozača na prva dva mjesta, što do sada nikada nisu realizirali. Leclerc je tako spasio čast Ferrarija koji je na početku sezone imao najbolji bolid na stazi, a na kraju mogu biti sretni i s drugim mjestom u poretku vozača i konstruktora. 

Red Bull nikada nije bio ovako uvjerljiv. Verstappen je trijumfom u Abu Dhabiju došao do nevjerojatnih 15 pobjeda u sezoni. Perez se pokazao kao sjajan momčadski kolega i bez obzira na to što mu je Leclerc oteo titulu vicešampiona ispred nosa, imao je sjajnu godinu, dvije pobjede i pregršt postolja.

Četvrti je ciljem prošao drugi vozač Ferrarija Carlos Sainz, peti je bio George Russell i tako je top pet Abu Dhabija dosljedno preslikao pozicije vozača u ukupnom poretku. 

Hamilton je odustao zbog problema s hidraulikom tri kruga prije kraja tako da je do šestog mjesta stigao Lando Norris. I Daniel Ricciardo osvojio je bodove devetim mjestom u svojoj zadnjoj trci za McLaren. Ipak, nije bilo dovoljno da u poretku konstruktora preskoče četvrti Alpine, čiji je vozač Esteban Ocon dohvatio sedmo mjesto i šest bodova. Fernando Alonso u svojoj zadnjoj vožnji za Alpine, ex-Renault, s kojim je osvojio dvije titule, nije imao sreće i morao se povući iz utrke zbog tehničkih problema. 

Španjolac će dogodine voziti za Aston Martin. U momčad stiže na upražnjeno mjesto Sebastiana Vettela, četverostrukog šampiona koji se večeras oprostio s Formulom 1 desetim mjestom i jednim bodom. Lance Stroll ciljem je prošao osmi pa se tako Aston Martin bodovno izjednačio s momčadi Alfa Romeo koja je ipak zadržala šesto mjesto jer imaju viši plasman, peto mjesto Valtteri Bottasa u Imoli. 

Iduće godine planirano je čak 24 trka, dvije više nego ove sezone, a prva trka u Bahreinu zakazana je već za početak ožujka.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)