Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
1:38 pm

PREČESTO SE BACA Savjeti kako produljiti svježinu kruhu

Piše A. A.

Prema nekim procjenama i do 30 posto hrane koja se kupuje propadne i bacimo je, a jedna od najčešćih namirnica čiji se višak nađe u kanti je – kruh. Često se kupuje i više nego što je potrebno, a ako ga ne čuvate pravilno, za tri dana može postati pretvrd ili početi mirisati na kvasac, zbog čega je nejestiv.

Mnogi ga drže u plastičnim vrećicama. Iako to nije dobar izbor ako želite poštivati ekološke standarde, to može biti donekle prihvatljivo rješenje, ali samo pod uvjetom da u vrećicu ne može ući vlaga te da kruh sam po sebi nije previše vlažan. Naime, u plastičnoj vrećici ne postoji nikakav protok zraka, pa će se u slučaju vlage prije razviti plijesan, odnosno prije će se pokvariti.     

U dobro zatvorenoj limenci

Bilo kakva kutija kod koje postoji mogućnost da se hermetički zatvori bit će dobro rješenje. Bitno je da u nju ne ulazi previše zraka, jer će se kruh sušiti, a da ga ipak malo ima, kako bi ga držao svježim, piše 1milionwomen.

Platnena vrećica za kruh

Kutija ponekad možda nije praktična, pa je drugo dobro rješenje platnena vrećica za kruh. Danas ih relativno jeftino možete kupiti, no jednostavno ih je i napraviti od platna. Bitno je samo da na kraju koji ostaje otvoren provučete špagu, uz pomoć koje vrećicu možete čvrsto zatvoriti. 

Drvena kutija za kruh

To je odlično rješenje, a može biti i zgodan ukras u kuhinji. No imajte na umu – ako nije riječ o kutiji koja se hermetički može zatvoriti, kruh ipak prvo stavite u platnenu vrećicu pa tek onda u kutiju. 

Paprinata vrećica za tost

Tvrdi i suhi tost možete čuvati u papirnatoj vrećici ili u plastičnom omotu u kojem ste ga kupili u trgovini. Kad jednom otvorite vrećicu, vodite računa da je, nakon što izvadite kruh koji vam treba, opet dobro zamotate kako ne bi ulazio zrak.

Peti dan – u pećnicu s njim

Ako imate kruh koji stoji već neko vrijeme i izgubio je teksturu, stavite ga u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta i povratit će okus i izgled. Pećnica će ‘izvući’ vlagu iz njega. No zagrijavajte ga neposredno prije nego što ćete napraviti sendvič i ono što tad eventualno niste pojeli – bacite, prenosi 24sata

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)