Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:44 pm

Razlozi zbog kojih vrijedi piti sok od cikle

Piše N.M.

Cikla je biljka crvenog korijena i srcolikih listova. Gomolj se uglavnom konzumira, ali se mogu koristiti i listovi.

Ima mnoga svojstva: sadrži vitamine A i C i vitamine skupine B uključujući važnu folnu kiselinu, korisnu za trudnoću, te važne mineralne soli poput željeza, kalcija, kalija i fosfora.

Također je bogata flavonoidima, posebice antocijanima koji su u vodi topivi pigmenti sposobni za borbu protiv slobodnih radikala, piše Novi list.

Zahvaljujući nutritivnom bogatstvu, evo 10 razloga zašto predlažemo uvođenje soka od cikle u prehranu:

– Pročišćava jetru i žučni mjehur

– Dijetetski je jer ima vrlo malo kalorija

– Stimulira limfni sustav

– Poboljšava cirkulaciju sprječavajući kardiovaskularne poremećaje i pomaže u ponovnoj izgradnji crvenih krvnih stanica

– Snižava krvni tlak, svojstvo koje je potvrdilo istraživanje American Heart Associationa objavljeno u časopisu Hypertension

– Snažan je antioksidans zahvaljujući prisutnosti flavonoida

– Ima remineralizirajuća svojstva i pomaže u fazama rekonvalescencije

– Ima diuretička svojstva

– Koristan je u stanjima anemije, menstrualnih poremećaja i menopauze jer pospješuje apsorpciju željeza, osobito ako se kombinira s limunovim sokom

– Poboljšava fizičku izvedbu što se pokazalo izvrsnim za one koji se bave sportom

Savjet je da se počne postupno, kako u količini tako i u izbjegavanju ispijanja samog soka od cikle, kako bi se provjerile reakcije organizma na pročišćavajuća svojstva i eventualne alergije koje bi mogle izazvati neugodne učinke.

Čisti sok od cikle vrlo je jak pročišćivač. Budući da sok od cikle djeluje i stimulativno na želučane sokove, ne preporučuje se osobama koje boluju od gastritisa.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)