Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
11:23 am

Prva škola gange uskoro u Zagrebu, upisi besplatni

Piše A. A.

Povodom obilježavanja 20 godina od donošenja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Udruga kralj Tomislav kao glavni organizator sa suorganizatorima – Općinom Cista Provo, Općinom Šestanovac i Kulturnom udrugom sv. Jure – pokreće prvu Školu gange u Zagrebu. 

‘Uslijed brojnih izazova s kojima se suvremeno društvo nosi, kao što su pad nataliteta, ugroženost sela ili iseljavanje, zanemaruje se, zaboravlja i sve manje cijeni kulturno-povijesna tradicija. Upravo zbog toga inicijatori pokreću Školu gange kojoj je cilj očuvati tradiciju dinarske zone – Dalmatinske zagore i Hercegovine – ali i pridonijeti razumijevanju vlastitog identiteta Hrvata iz navedenih krajeva. 

Gangi kao takvoj pristupit će se kroz više aspekata. kako s teorijskog tako i praktičnog, a u svakom slučaju – zanimljivog. Da tako bude, pobrinut će se predavači, vrsni poznavatelji gange, koji su svoje znanje i vještine naslijedili od svojih predaka te nastavili njegovati pridružujući se gangaškim sekcijama u sklopu kulturno-umjetničkih društava’, ističu iz organizacije. 


Jure Miloš, voditelj predavača škole, tvrdi kako je ganga duša hercegovačkog čovjeka, jer je u njoj sve opjevano. 

‘S gangom se rađalo, živilo i umiralo. Tako je i danas kod onih koji ju pjevaju, vole i savjesno baštine. Ona je himna našeg kraja’, navodi 

Škola gange u Zagrebu s radom započinje 21. listopada i traje do 22. studenoga 2023. Okuplja sve zainteresirane u dobi od 16 do 66 godina. 

‘Škola gange povezat će vas s vašim korijenima, podsjećajući vas tko ste i odakle dolazite’, napominju organizatori te dodaju kako su upisi u prvu generaciju polaznika besplatni. 

Više informacija o Školi gange i upisima možete dobiti na Facebook stranici te e-mail adresi udruga.kralj.tomislav@gmail.com.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)