Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
11:19 pm

RECEPT Domaći marcipan i divne Mozart kugle u vlastitoj kuhinji

Piše N.M.

Marcipan je slatka poslastica napravljena od šećera i mljevenih badema, a ponekad i drugih sastojaka, poput meda ili slatkih sirupa. Ima bogatu povijest i uživa se u mnogim kuhinjama diljem svijeta.

Točno podrijetlo marcipana nam nije poznato, ali se smatra da potječe s Bliskog istoka i da su ga u Europu donijeli križari koji su se vraćali iz Svete zemlje. Prvi pisani zapis o korištenju marcipana u Europi datira iz 1512. godine i potječe iz Toleda u Španjolskoj, piše Index.

Od tada se u marcipanu uživa diljem Europe, a u mnogim je zemljama postao poslastica u kojoj se posebno uživa u vrijeme zimskih blagdana.

Marcipan je dostupan u mnogo različitih varijanti, s različitim omjerima badema i šećera te različitim okusima i teksturama. Tradicionalni omjer badema i šećera je obično 1:2, no recepti se mogu znatno razlikovati, ovisno o dijelu svijeta iz kojeg dolaze.

Kako bi se održali standardi kvalitete, mnoge zemlje reguliraju postotak badema koji recept mora sadržavati da bi se zakonski mogao nazvati marcipanom, što obeshrabruje korištenje koštica marelice kao jeftine zamjene za bademe.

Za izradu marcipana bademi se blanširaju kako bi se s njih uklonila tanka ovojnica, a zatim melju u pastu pomoću procesora hrane ili mužara i tučka. Bademima se dodaje šećer u prahu i smjesa se obrađuje dok se ne pretvori u glatko tijesto, koje se zatim može oblikovati u razne oblike, poput voća ili životinja, a često se koristi kao ukrasni element na kolačima i drugim slasticama.

Marcipan se u Europi i SAD-u često koristi tijekom blagdana na mnogo različitih načina. Obično se koristi kao ukrasni element na božićnim kolačima i drugim slasticama, a također se oblikuje u figure voća, životinja i raznih božićnih motiva.

Jedan od najpoznatijih slatkiša od marcipana su Mozart kugle, tradicionalna slastica porijeklom iz austrijskog grada Salzburga, koje je 1890. godine proizveo kuhar Paul Fürst u čast skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Recept za domaće Mozart kugle

Sastojci

Domaći marcipan

250 g badema

250 g šećera

1 jaje

0,5 limuna – sok i korica

Još

100 g pistacija

15 g kakaa

50 g badema

200 g tamne čokolade

Priprema

Pripremite sve sastojke, sameljite pistacije i bademe

Naribajte koricu pola limuna i ucijedite sok. Pistacije očistite i sameljite. U manjem loncu zagrijte vodu do vrenja, ubacite bademe (300 g) i kuhajte ih oko 1 minutu.

Prelijte ih hladnom vodom, ocijedite i uklonite im kožicu. Posušite ih i sameljite.

Napravite domaći marcipan od badema, šećera, limuna i jaja

Sa strane za kasnije odvojite 50 g mljevenih badema, a preostalih 250 g stavite u multipraktik.

Dodajte šećer, koricu i sok pola limuna. Dodajte i jaje i izmiješajte sve sastojke u multipraktiku.

Marcipan podijelite na tri dijela različite veličine

Dobivenu smjesu podijelite na tri dijela. Dijelovi neka budu različite veličine.

Pistacije idu u najmanji dio, kakao u srednji, a ostatak badema u najveći

U najmanji dio umiješajte mljevene pistacije. U malo veći, drugi dio, umiješajte kakao.

U treći, najveći dio, umiješajte mljevene bademe (50 g).

Male kuglice od pistacija obložite većima od kakaa, a sve zaokružite dijelom s bademima

Od smjese s pistacijama napravite male kuglice.

Od smjese s kakaom napravite malo veće kuglice, rastanjite ih na dlanu i njima omotajte kuglice s pistacijama.

Od smjese s bademima napravite najveće kuglice, rastanjite ih na dlanu i njima omotajte kuglice s kakaom.

Dlanovima lagano zagladite i lijepo oblikujte kuglu.

Čokoladu otopite na pari pa uvaljajte kuglice

Čokoladu otopite na pari. Pažljivo spuštajte kuglice u čokoladu kako bi se umočile sa svih strana pa ih izvadite (najbolje na rešetku) i pustite da se osuše. Za to će biti potrebno oko 20 minuta.

Dodatno dekorirajte preostalom čokoladom i pustite da se glazura stisne

Ako Vam je ostalo malo čokolade, izlijte je u plastičnu vrećicu kojoj lagano probušite vrh, i prošarajte kugle.

Ponovno kratko ostavite da se čokolada stisne pa poslužite, piše Index.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)