Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Gastro
8:10 pm

RECEPT Kolač s makom

Piše M.K.

Za sve ljubitelje maka, jedan predivni kolač. Reže se na štanglice, ali po želji može se rezati i na kocke kojih bude oko 20 komada, piše Index.

Sastojci

Kore

12 bjelanjaka

200 g mljevenog maka

200 g šećera

3 žlice glatkog brašna

1 žlica praška za pecivo

Krema

12 žumanjaka

700 ml mlijeka

2 burbon vanilin šećera

150 g šećera

6 žlica gustina

250 g maslaca

Priprema

Kore

U posudi mikserom miješajte 4 bjelanjka postepeno dodavajući 66 g šećera. Izradite u čvrst snijeg pa u to kuhačom lagano umiješati 66 g maka, 1 veliku žlicu brašna i jednu čajnu žličicu praška za pecivo.

Dno pleha dimenzija 35×25 obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu.

Stavite peći na prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C. Kora je gotova kada gore lijepo porumeni – ja sam pekla oko 10 minuta, ali ovisi sve o jačini pečnice.

Kad je pečeno prebacite na drugi pleh, a kad se prohladi oprezno uklonite papir za pečenje.

Ponovite postupak još dva puta, trebaju biti tri kore – dakle, ovo je trećina sastojaka bila za prvu koru.

Krema

U žumanjke umiješajte malo mlijeka i gustin. Ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom i burbon vanilin šećerom.

Kada zavri smanjite vatru do kraja, ulijte smjesu od žumanjaka i kuhajte dok se ne zgusne. Kada je gotovo kremu odmah istresite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi.

U ohlađenu smjesu dodajte maslac sobne temperature i miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.

Kremu rasporedite na 3 jednaka dijela pa mažite kore. Gore posipajte makom.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)