Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Život
5:34 pm

LET ME BE YOUR TOUR GUIDE Splitska Turističko-ugostiteljska škola glavni je koordinator za aplikaciju

Danas je u splitskom Arheološkom muzeju svečano otvoren Erasmus projekt ‘Let me be your tour guide’, kojemu je cilj kreiranje mobilne aplikacije, svojevrsnog virtualnog vodiča kroz grad. U projekt su uključene obrazovne ustanove iz Rotterdama, Reykjavika, Vallette, Nafpaktosa, Dublina, dok je glavni koordinator Turističko-ugostiteljska škola iz Splita. 

– Cilj je bio spojiti se na Google Maps, i tijekom korištenja aplikacije od stranog turista iskakale bi informacije o spomenicima u gradu. Tijekom dvije godine učenici i ja smo snimili videa gradskih znamenitosti, različite materijale, koji će biti dio te aplikacije. Aplikacija bi trebala spojiti sve naše gradove. Ideja je došla tijekom pandemije, a sada sav snimljeni sadržaj koristi i kroz nastavu – rekla je Sanja Vrgoč Muić, nastavnica Kulturno-povijesne baštine i Etike Turističko-ugostiteljske škole u Splitu i projektna koordinatorica, koja je posebne zahvale za potporu uputila Arheološkom muzeju u Splitu.

Zamišljeno je da turisti prolazeći pokraj znamenitosti grada uz pomoć Google Mapsa preko edukativnih videa i fotografija popraćenih tekstom dobiju informacije o znamenitostima. Aplikacija će biti dostupna svima, a autori vjeruju da će i građani Splita biti oduševljeni kad saznaju neke nove informacije o spomenicima pored kojih svakog dana prolaze.

U projekt je od početka uključeno 20 učenika i pet nastavnika Turističko-ugostiteljske škole, a aplikacija bi trebala biti gotova početkom prosinca.

– Ovo je treći projekt u kojem sudjelujem u sklopu Erasmusa, sudjelovao sam u jednom projektu na Islandu, što mi je bio izlazak iz comfort zone, stekao sam i nove prijatelje iz cijelog svijeta. Sve to mi je pomoglo za budućnost i da bih vidio što želim raditi u životu – rekao je Mauro Franičević, učenik Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.

Neke od ključnih stavki zbog kojih su se priključile ovom projektu, slažu se Maurove školske kolegice, svakako je novo iskustvo i mogućnost za napretkom i učenjem.

– Puno mi znači, posebno u vidu daljnjeg obrazovanja. Naučili smo svašta što naša škola ili druge u Splitu ne obuhvaćaju. Ovdje imamo priliku raditi u jako puno radionica, ne samo u klasičnom tipu nastave – rekla je Katarina Galić.

– Prije samog uključenja u projekt, potrebno je proći kroz različite pripreme i kvalifikacije, što znači da su odabrani učenici kroz projekt, a samim time mi puno znači što sam dio priče – rekla je Martina Tomašević.

Osim aplikacije, učenici koji su sudjelovali u projektu u ove dvije godine posjetili su bar jednu zemlju partnera. Vidjeli su kako žive njihovi vršnjaci u drugim krajevima Europe, posjetili su njihove škole, sudjelovali u tradicionalnim igrama i plesovima. 

Projektne aktivnosti su financirane iz EU fondova, a nositelj je hrvatska nacionalna agencija, odnosno Agencija za mobilnost i programe EU.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)